Janukovõtš osutus üllatuslikult menuautoriks

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viktor Janukovõtš
Viktor Janukovõtš Foto: SCANPIX

Ukraina president Viktor Janukovõtš on tuntud selle poolest, et kirjutas oma akadeemilise tiitli kohale korra valesti sõna «professor» ning kiitis Lvovi elanikke nende märkimisväärsete genotsiidide eest, sest ajas selle sõna sassi geenivaramuga, kirjutab Raadio Vaba Euroopa. Mistap tuleb mõnevõrra üllatusena see, et samast riigipeast on saanud Ukraina kõige paremini tasustatud kirjamees.


Nagu selgub tema kodulehele riputatud andmetest, teenis Janukovõtš mullu üle 16,4 miljoni grivna ehk umbes kaks miljonit USA dollarit oma raamatute eest, mille nimekirjas seisavad näiteks sellised teosed nagu «Aasta opositsioonis», «Aasta ametis», «Kuidas Ukraina peaks elama tulevikus». Raha, mida Janukovõtšile on maksnud Donetskis baseeruv Novõi Sviti kirjastus, paneb ta samale reale USA presidendi Barack Obamaga, kellele tema raamatute honorarid 2008. aastal tõid sisse 2,5 miljonit dollarit.

Auhindadega pärjatud Ukraina ajakirjanik Irene Rozdobudko, kes on välja andnud mitu raamatut, tunnistas Raadio Vaba Euroopale, et tal on raske uskuda, kuidas president oma raamatutega nii palju teeninud on.

«Selline olukord on Ukrainas võimatu ükskõik millisele kirjanikule, sest autoritasud ja honorarid on väga väikesed,» rääkis ta. «See on näide meie korruptsioonist. Meil on kirjanikke, kes on William Faulkneri tasemel, keda tuntakse üle maailma. Kuid ma ei usu, et neile on kunagi nii palju makstud.»

Janukovõtši enda teatel lähevad tema prisked honorarid heategevuseks, peaasjalikult haigetele ja lastele.

Samas kahtlevad kriitikud, kas president ise on oma raamatuist ridagi kirjutanud. Tema viimatine teos – mullu sügisel ilmunud ingliskeelne «Ukraina võimalus» investeerimisvõimalustest selles riigis – tõi kaasa tõsiseid kahtlusi, et suur osa sellest raamatust võib olla plagiaat.

Ukraina 1920ndate vastupanuliikumisest raamatu kirjutanud Vasõl Shklõar aga pakkus, et on üks, kuigi mitte väga realistlik, võimalus, kuidas Janukovõtš võinuks oma miljonid raamatute eest ausalt teenida. «Sellise raha honoraridest teenimiseks pidanuks ta müüma kaks eksemplari oma raamatut igale ukrainlasele, nende seas lastele, vanainimestele ja pimedatele,» märkis ta.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles