ÜRO Julgeolekunõukogu jõudis Süüria resolutsioonis kokkuleppele

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Süüria tüdruk näomaalinguga, mis on tehtud Baathi valitsemiseelsel ajal kasutuses olnud riigilipu järgi.
Süüria tüdruk näomaalinguga, mis on tehtud Baathi valitsemiseelsel ajal kasutuses olnud riigilipu järgi. Foto: SCANPIX

ÜRO Julgeolekunõukogu jõudis esialgsele kokkuleppele resolutsioonis, mis saadab Süüriasse 300 vaatlejat relvarahu täitmist jälgima ja mis võib täna hääletusele minna, ütlesid diplomaadid.

Vene saadik ÜRO-s Vitali Tšurkin nõudis ühehäälset heakskiitu tekstile, mille koostamisel oli tema riik üks aktiivsemaid. Kuid USA saadik Susan Rice ütles, et laupäevane hääletus ei ole kindel, sest Lääs peab otsustama, kas resolutsioonis väljatoodud tingimused on piisavalt ranged.

Lõpliku teksti kohaselt peab ÜRO peasekretär Ban Ki-moon hindama, kas vaatlejate saatmine Süüriasse on turvaline. Varem kiitis nõukogu heaks 30-liikmelise ettevalmistava meeskonna saatmise.

Resolutsiooni kohaselt on missioonil esialgu volitused kolmeks kuuks, et jälgida 12. aprillil alanud relvarahu. Sõjategevuse peatamine oli üks nõuetest ÜRO ja Araabia Liiga eriesindaja Kofi Annani rahuplaanis.

Briti suursaadik Mark Lyall Grant ütles, et julgeolekunõukogu liikmed on «kokkuleppele päris lähedal».

Kuid relvarahu jooksul on saanud surma üle 130 inimese ning Ban ütles julgeolekunõukogule, et Süüria president Bashar al-Assad ei ole täitnud lubadust väed ja raskerelvastus linnadest välja viia.

ÜRO andmeil on üle aasta kestnud Süüria valitsusvastaste meeleavalduste mahasurumisel ja kokkupõrgetes hukkunud üle 9000 inimese.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles