Prahas tulid tänavatele kümned tuhanded tšehhid

Mari Kamps
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Prahas tuli täna tänavatele kümneid tuhandeid tšehhe, et avaldada meelt paremtsentristliku valitsuse karmi säästuplaani vastu ja lüües valitsuse jalgealuse tugevalt kõikuma.

Meeleavalduse taga on teiste seas ametiühingud, üliõpilasorganisatsioonid ja pensionärid, vahendas AFP. Nad pole rahul valitsuse ideega vähendada eelarves näiteks tervishoiule ja pensionäridele mõeldud summasid. Ka nõutakse ennetähtaegseid parlamendivalimisi.

«Politsei oletuste järgi on praegu Wenceslase väljakul 80 000 – 90 000 inimest,» ütles AFP-le politsei pressiesindaja Eva Kropacova.

Ametiühingute liidri Jaroslav Zavadil sõnul ulatus meeleavaldajate arv 120 000ni.

Tegemist on suurima protestiavaldusega 2010. aastal tööd alustanud valitsuse vastu.

Peaminister Petr Necasi valitsus tahab kärpida eelarvepuudujääki aastaks 2013 väiksemaks kui 3 protsenti sisemajanduse koguproduktist (SKP), et saavutada turgude usaldust.

Valitsus on niigi raskustes, kuna sinna kuuluv tsentristlik väikepartei on kaotanud mitmeid liikmeid.
Teisipäeval pani ameti maha asepeaminister Karolina Peake, kellel sai villand säästupoliitikast. Ta kavatseb moodustada uue erakonna ja sellega tahab liituda mitmeid rahvasaadikuid.

Valitsusel oli enne erakonna lagunemist 200-kohalises parlamendist 118 kohta ja hiljemalt esmaspäevaks peaks olema selge, kas valitsuskoalitsioonil on veel häälteenamust või mitte.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles