Iraani armee tahab ehitada USA drooni koopia

LETA/REUTERS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA drooni koopia Iraani pealinnas Teherianis 11. veebruaril.
USA drooni koopia Iraani pealinnas Teherianis 11. veebruaril. Foto: SCANPIX

Iraani armee on hakanud ehitama eelmisel aastal alla tulistatud USA drooni koopiat, mille tarkvara šiffer lahti murti, vahendas Iraani meedia täna.

Revolutsioonilise kaardiväe lennundusosakonna juht kindral Amir Ali Hajizadeh ütles, et insenerid on peaaegu täielikult desifreerinud drooni Sentinel tarkvara, vahendas uudisteagentuur Mehr.

Iraani väitel tulistati mehitamata luurelennuk detsembris alla, kuid USA ei kinnita seda ning turvasüsteemide tõttu Iraan tõenäoliselt kuigi väärtuslikku informatsiooni ei saa.

Hajizadeh' ütles uudisteagentuurile Fars, et «meie ekspertidel on (drooni) koostisosadest ja programmidest täielik ülevaade».

Iraan teatab regulaarselt kaitse- ja insenerialastest arengutest, kuid analüütikute hinnangul ei pruugi need kuigi usaldusväärsed olla.

Lockheed Martini toodetud drooni RQ-170 on ulatuslikult kasutatud Afganistanis ja Pakistanis. Analüütikute sõnul mängis see rolli Osama bin Ladeni tabamisel eelmisel aastal.

Ühe Iraani kaitseametniku sõnul on Teheranile drooni kohta mitmel korral järelepärimisi tehtud ning Hiina ja Venemaa on huvi tundnud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles