Vene prokurör süüdistab aseministreid riigivara varguses

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene Föderatsiooni peaprokuratuuri juurdluskomitee juht Aleksandr Bastrõkin.
Vene Föderatsiooni peaprokuratuuri juurdluskomitee juht Aleksandr Bastrõkin. Foto: ITAR-TASS / Scanpix

Vene peaprokuratuuri juurdluskomitee juht süüdistas endisi ja praegusi rahandusministri asetäitjaid suures riigivara varguses, kuid vaatlejad näevad selles vaid järjekordset rünnakut liberaalsete vaadetega rahandusministri Aleksei Kudrini vastu, kelle plaanid valitsuses kõigile ei meeldi.


«Poleks üldse liialdus öelda, et mõned parimad rahandus- ja majandusspetsialistid, nende seas endised ja praegused rahandusministri asetäitjad on viimastel aastatel olnud seotud laiaulatuslike riigivara varguste organiseerimisega,» ütles

meediale

Aleksandr Bastrõkin, kes ei nimetanud kohe ühtegi konkreetset nime.

Bastrõkini juhitav juurdluskomitee peaprokuratuuris teatas hiljem meedia survel, et riigivara varguse organiseerimisega on tegelenud Kudrini asetäitja Sergei Stortšak, kelle vastu on juba alustatud kohtukäiku, ning endine aseminister Vadim Volkov, kes töötas sellel kohal aastail 1999-2004.

Stortšakki ootavad kohtus süüdistused kelmuses, mida eitab nii tema ise kui ka tema ülemus. Selles protsessis näevad vaatlejad katsed kõigutada Kudrini positsiooni, sest valitsuses on tal rivaalid, kes sooviksid kriisi ja rahapuuduse leevendamiseks kulutada rohkem eelmistel aastatel naftamüügist kogutud reserve.

Kudrini juhitava klanni peamiseks rivaaliks on energiasektorit ja riiklikku naftagiganti Rosneft juhtivaasepeaministri Igor Setšini klann, märkis poliitikaanalüütik Stanislav Belkovski agentuurile Reuters.

Stortšak jätkab formaalselt oma ametis, kuid on puhusel. Tema kohustusi täidab aseminister Dmitri Pankin. Lisaks neile on rahandusministri asetäitjad praegu Sergei Šalatov, Oksana Sergijenko, föderaalkassa juht Tatjana Nesterenko, Anton Siluanov ja Aleksandr Novak.

Venemaa majanduslik olukord on samal ajal muutumas üha kriitilisemaks ning selle aasta eelarves tuleb arvestada ilmselt kümne protsendi suuruse puudujäägiga, kärpeid on aga raske ühildada peaminister Vladimir Putini lubadustega hoida puutumata sotsiaal- ja kaitsekulutusi. Venemaa keskpank on samas kulutanud juba kolmandiku oma reservidest rubla kaitsmisele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles