ÜRO peasekretär kohtub esmakordselt Birma opositsioonijuhiga

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ÜRO peasekretär Ban Ki-moon
ÜRO peasekretär Ban Ki-moon Foto: SCANPIX

ÜRO peasekretär Ban Ki-moon sõidab sel nädalalõpul Birmasse, kus ta kohtub esmakordselt selle riigi opositsioonijuhi, dissidendi Aung San Suu-kyiga.

Mitu päeva kestvate kohtumiste eesmärgiks on arutada, kuidas ÜRO saaks toetada Birma demokraatlikke uuendusi, edastab Reuters.

Ban Ki-mooni sõnul on poliitikat muutnud riik kriitilises etapis ja vajab rahvusvahelist tuge, kuna ollakse veel üsna nõrk.

Pikka aega vangistuses olnud Suu-kyi partei sai aprilli alguses toimunud parlamendivalimistel peaaegu kõik kohad parlamendis.

See partei aga ei saa osaleda Birma parlamendi töös, kuna ei nõustu andma sõjaväelise diktatuuri poolt kehtestatud vannet. Selle vandega kinnitatakse hunta poolt vastu võetud põhiseaduse täitmist.

Suu-kyi nõudmiseks on, et parlamendivandes kinnitatakse demokraatliku põhiseaduse täitmist.  

«Loodan, et Birma erinevate poliitiliste jõudude vahel leitakse kompromiss, et parlament saaks korralikult tööle asuda,» sõnas ÜRO peasekretär.

Ban Ki-mooni kutsus Birmasse visiidile selle riigi president Thein Sein.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles