Briti poode vaevab organiseeritud lihavarguste nuhtlus

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liha.
Liha. Foto: SCANPIX

Kriminaalsed rühmitused lõikavad tulu lihahindade järsult tõusult Britannias: jaemüüjate ja turvafirmade andmetel on lihavargused kasvanud koguni 20 protsenti.

Samal ajal kui Yorkshire’i farmerid kurdavad, et lihahindade tõus on vallandanud lambavarguste epideemia, läks organiseeritud kuritegevus nüüd ilmselt kergema vastupanu teed ja virutab liha pigem poeriiulitelt.

Samas võivad liha, mis on aastaga kallinenud juba 6,1 protsenti, näpata ka kasinusest kurnatud kodanikud, kes endale vastasel korral pühapäevast praadi võimaldada ei saaks.

Hinnatõusu võimendab mitme kümnendi suurim sissetulekute pitsitus: inflatsiooniga korrigeeritult kahanes majapidamiste puhas sissetulek 2011. aastal 1,2 protsenti – kõige karmim kukkumine alates 1970ndatest.

Seejuures on vähe märke, et majapidamiste ostujõud niipea paraneda võiks. Esimeses kvartalis kerkisid palgad 1,4 protsenti – alla poole praegusest hinnatõusu määrast.

Uuringufirma Centre for Retail Researchi direktori Joshua Bamfieldi sõnutsi on kaubamajade esindajad lihavarguste leviku pärast väga mures.

«Jaemüüjate sõnutsi on lihavargused tõesti hoogustunud. See on kaup, millel leitakse olevat suur kaubanduslik väärtus ning mida müüakse edasi restoranidele ja pubidele,» ütles professor Bamfield Financial Timesile.

«On inimesi, kes reisivad Britanniast mööda ringi, sisenevad ja lasevad lihaga jalga. Ning teevad seda üsna professionaalselt. On ka rühmitusi, mida jaemüüjad ja politsei teavad,» ütles ta.

Müügikettide esindajate sõnutsi on varguste kasv mõnedes poodides lausa 20 protsenti, riigi keskmine olevat ligikaudu 10 protsenti.

Jaemüüjate turvakonsultatsiooni-firma Checkpoint Systemsi asepresident Neil Matthews (kes varustab kaubanduskeskusi elektrooniliste turvaelementidega) oli nõus, et varguste kasvule aitavad kaasa ka majapidamiste eelarvepiirangud.

«Liha hind hüppas arvestatavalt, inimesed on ilma tööta, ja mõned varastavad professionaalselt. Ja seda kõike on üha rohkem,» ütles Matthews. «Jaemüüjate poolt on suur nõudmine liha kadumise osas midagi ette võtta, seetõttu on meil käsil hulgaliselt erinevaid koostööprojekte.»

Uute meetmetena on hakatud paigaldama turvaelemente üle 5 naela maksvatele lihapakkidele, samuti on suurendatud turvakaamerate arvu lihalettide vahel.

Üks anonüümsust palunud Briti kaubamajakett ütles, et vargused on eriti levinud teatud piirkondades ning kõige meelsamini näpatakse peekonit, mida on «lihtne endale taskusse toppida».

Copyright The Financial Times Limited 2012

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles