Kogu tõde Google Drive'ist

Kalev Aasmäe
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Google logo.
Google logo. Foto: SCANPIX

Tänapäeval on pilvepõhiseks andmesalvestuseks olemas mitmeid erinevaid võimalusi, Google Drive on selleks üks potentsiaalselt populaarsemaid vahendeid, võimaldades kasutajatel olenemata oma asukohast vajalikele failidele juurde pääseda ning neid ka sünkroonselt muuta.

Google Drive'i näol on võimalus hoida oma andmeid Google serverites, ehk siis «pilves», vastavat tasuta rakendust kasutades tekib kõvakettale eraldi kaust, mis eksisteerib nii kasutaja arvuti kõvakettal, kui paralleelselt ka kasutaja kontol Google'i serverites. Kaustas olevatele failidele on võimalik ligi pääseda veebiaadressil drive.google.com ning ka teiste arvutite ning kaasaskantavate nutiseadmete abil, kirjutab CNET.

Google Drive hõlmab endas ka Google Docs'i, veebipõhist kontoritööriista, seega kasutaja poolt Google Docs'is loodud dokumendid ilmuvad ka Google Drive serverisse.

Sünkroniseerimine Google Drive'i puhul on imelihtne ja võimas – iga Google Drive'i lisatud fail ei ole sünkroniseeritud ainult pilve ja arvutis asuva kausta vahel, vaid kõigi ühenduses olevate seadmetega. Seega võib näiteks alustada töötegemist ühes arvutis, vahetada arvutit ning uues arvutis nähtav fail on täpselt samasugune nagu esimeses arvutis pooleli jäänud versioon. Erinevate muude sünkroniseerimisvõimaluste puhul eksisteerib oht, et oma arvutis faili uuendamisel enne pilvest saadud uuenduse salvestumist võib tekkida konflikt kahe erineva failiversiooni vahel, kuid pilvepõhiste teenuste, nagu Google Docs'i puhul seda probleemi ei teki, sest muudatused tehakse otse faili veebiversioonis.

Google Drive'il on vähemalt kümme erinevat põhilist konkurenti, millel kõigil on omad eelised. Google näeb enda paremust otsingumootori võimekuses, näiteks saab otsida teksti ka skännitud ja pilve üleslaaditud pildifailidest ning samuti on võimalik otsida pildifaile integreeritud Google Goggles teenusega, mis leiab vajalikud failid nende kirjelduse abil.

Positiivsed on ka Google Drive'i suhteliselt soodsad hinnad. Google pakub oma serverites 5GB tasuta salvestusruumi, mis on piisav failide jagamiseks erinevate arvutite ja kaasaskantavate seadmete abil. Suuremamahuliste failiarhiivide salvestamiseks tuleb aga maksta. 25GB eest 2,49 dollarit kuus, 100 GB andmesalvestusruumi eest pilves on iga kuu vaja välja käia 4,99 dollarit.

Kõige selle positiivse kõrval tekib aga paratamatult küsimus lahenduse negatiivsete poolte kohta, eriti kasutaja andmete turvalisuse kohta. Kuigi Google Docs ei müü veel reklaamipinda, jääb Google'ile alati võimalus kasutada kogutud andmeid selleks, et müüa konkreetselt kasutajale suunatud reklaami, seda võimalust kasutatakse juba näiteks Gmaili puhul.

Google Drive'i puhul pole paraku võimalik sünkroniseerida faile ilma neid Google Drive'i kausta tõstmata, see on ka konkurentide nagu Microsoft Live Mesh, SugarSync, Wuala ning Cubby suur eelis. Google Drive's asuvaid faile on võimalik teistega jagada, saates meiliga lingi vastavale failile. Seejuures tuleks aga meeles pidada, et mitmekesi samaaegselt ühe faili kallal töötades on sünkroniseerimisprobleemide vältimiseks mõistlik kasutada siiski Google Docs'i veebipõhist tööriista.

Google Drive'l on veel mõned miinused – see ei kopeeri Google Doc'ide andmeid otse arvutisse, seega pole võimalik nendele failidele ilma internetiühenduseta juurde pääseda, tootel pole äriklassilahendust, operatsioonisüsteemidest toetab see ainult Windowsi, Maci ja Androidi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles