Vägistamisstatistika Soomes: silma hakkab iraaklaste rohkus

Mari Kamps
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuriteohver
Kuriteohver Foto: SCANPIX

Vägistamisstatistika Soomes toob välja karmi tõe sisserändepoliitika ebaõnnestumise kohta, kuna iga kolmas vägistamises süüdimõistetu on välismaalane.

Justiitspoliitika uurimiskeskuse ekspert Hannu Niemi rääkis ajalehele Aamulehti, et poliitikute vaikimisest saavad kasu põlissoomlased, kes tuletavad seda statistikat tihti meelde.

Aastal 2006-2009 välistamises süüdi mõistetud kurjategijatest 34 protsenti olid välismaalased. Number on aastate jooksul püsinud sama, kuigi välismaalasi on Soomes vaid 3 protsenti.

Rahvusrühmade läbilõikes hakkab silma Lähis-Idast pärit meeste rohkus süüdimõistetute seas. Kõige süngem on statistika iraaklaste kohta. Eelmisel aastal kahtlustati iraaklasi 31 vägistamisjuhtumis, mis on 5 protsenti kõigist taolistest intsidentidest.

Iraagist pärit inimesed moodustavad Soome elanikkonnast 0,1 protsenti. Aastal 2009 oli vägistamiskahtlusi 23 ja 2010. aastal 29.

«On gruppe, kelle suhtumine naistesse ja vägistamisesse on teistsugune. Nende kodumaal suhtutakse naisesse, kes kannab lühikest kleiti ja on veidi purjus, veidi teisiti kui Soomes,» oletas Niemi.

Kahtlusalustest iraaklastest enamik elab alaliselt Soomes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles