Kongo armee teatas kümnete sisside tapmisest

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rwanda hutude sissirühmituse FDLRi võitleja Kongo Dv idaosas.
Rwanda hutude sissirühmituse FDLRi võitleja Kongo Dv idaosas. Foto: Reuters / Scanpix

Kongo DV armee teatas täna, et on viimaste õhu- ja maismaarünnakutega tapnud kümneid Rwandast pagenud hutu sisse, kes tekitavad pingeid riigi idaosas.


Seniste teadete põhjal on need olnud kõige jõulisemad rünnakud ühisoperatsioonis, mida alustati koos Rwanda vägedega kolme nädala eest Põhja-Kivu provintsis. Eelmistel nädalatel oli teatatud vaid mõnekümnest tapetud sissist. Mõlema riigi sõdurid võitlevad praegu koos hutude relvarühmituste (peamiselt FDLRi) vastu, vahendas

Reuters

.


Kashebere positsioonile korraldatud õhureidis hukkunute arv ulatub armee teatel vähemalt 40 peale ning palju olevat seal ka haavatuid. Sinna olid väidetavalt kogunenud mässuliste komandörid.

Lisaks ründasid maaväed ka FDLRi diviisi staapi Majembe külas, kus armee teatel põhjustati vastasele samuti «raskeid» kaotusi, ent kuna sissid olevat langenute surnukehad jõkke heitnud, siis pole nende kohta täpseid andmeid.

ÜRO rahuvalvemissiooni MONUC pressiesindaja ei saanud infopuudusel teateid kinnitada.

Kongo DV valitsus lubas eelmisel kuul üle piiri tuhanded naaberriigi Rwanda sõdurid, et võidelda ühiselt hutude relvarühmitustega, mille liikmed osalesid poolteise aastakümne eest Rwandas tutside kallal toime pandud genotsiidis.

New Yorgis baseerub inimõigusorganisatsioon Human Rights Watch teatas täna, et pärast kahe riigi vägede pealetungi algust on ka FDLR aktiviseerunud ja tapnud külades üle saja inimese. ÜRO on aga teatanud, et sajad senised mässulised on oma peredega alistunud ning andnud end valitsusvägede kätte palvega naasta Rwandasse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles