Läti opositsioon taunib valitsusremondi edasilükkamist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riia Toomväljakule kogunenud inimesed nõudsid parlamendi laialisaatmist ja valitsuse tagandamist.
Riia Toomväljakule kogunenud inimesed nõudsid parlamendi laialisaatmist ja valitsuse tagandamist. Foto: F64/Raitis Plauks/Scanpix

Läti opositsioonierakondade liidrid väljendasid kahetsust võimuliidu otsuse üle lükata edasi valitsusremont, mis oleks vähendanud ministeeriumide hulka, ning avaldasid arvamust, et otsus õõnestab veelgi inimeste usaldust poliitikutesse.


Samas tunnistas parempoolse erakonna Uus Aeg fraktsiooni juht Dzintars Zakis intervjuus BNSile, et teda ei üllata võimuliidu kõneluste selline tulemus.

«Ainus võimalus radikaalsete muudatuste tegemiseks on peaminister Ivars Godmanise tagasiastumine, nii et erakonnad saaksid seejärel kõnelustelaua taha istuda,» arvas ta.

Zakise hinnangul toob tänane otsus võimuerakondadele kaasa populaarsuse veelgi suurema kaotuse, «kuna kellelegi ei meeldi poliitikud, kes ei täida oma lubadusi».

Samuti parempoolse opositsioonipartei Kodanikeliit fraktsiooni juht Anna Seile ütles omakorda, et avalikkuse rahulolematus võimuliiduga sunnib valitsuse varem või hiljem erru.

«See näitab koalitsiooni düsfunktsionaalsust. Sellise valitsuse eluiga ei saa olla pikk,» tähendas Seile, kes lisas, et võibolla peaks president Valdis Zatlers siiski kaaluma seimi laialisaatmist.

Artis Pabriks, kes võrdlemisi hiljuti loodud parempoolset opositsiooniparteid Ühiskond Teisele Poliitikale, tõdes aga, et tal on kahju sellest, et võimuliidu viimaste kuude vaidlused ei ole kaasa toonud mingeid tulemusi ning on vaid halvanud lahenduse otsimist majanduskriisile.

«See on halb. See näitab tegelikult, et praegusel valitsusel ei ole mingit kavatsust pikalt töötada, kuna ta ei taha selliseid reforme läbi viia. Ent seda (valitsusremont) tuleb teha - kui mitte sellel, siis järgmisel valitsusel. Seda nõuavad praktilised, mitte poliitilised kaalutlused,» osutas Pabriks.

Seimis esindatud vasakpoolse erakonna Inimõiguste Eest Ühtses Lätis liider Jakovs Pliners ütles omakorda, et ka teda «kurvastab» võimuliidu otsus. Tema sõnul on koalitsiooniparteide tegevuses viimasel ajal olnud palju vastuolulist.

«On üsna kurb, et Lätil napib poliitilist selgroogu,» nentis Pliners, viidates enda sõnul presidendi ja peaministri sõnade, tegude ja arvamuste järjekindlusetusele.

Läti valitsusjuht Ivars Godmanis teatas reedel pärast võimuliidu kohtumist, et ministeeriumide hulka veel ei kärbita ning koalitsiooni ei laiendata.

Peaminister rõhutas, et poliitikud peavad kõigepealt tegelema majandusküsimustega ning et riik ei saa endale poliitilisi muudatusi praegusel ajal lubada.

Godmanise sõnul naaseb valitsus nende küsimuste juurde pärast eelarvekärbete tegemist ning 6. juunil toimuvaid kohalikke ja Euroopa Parlamendi valimisi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles