Poola riigiarhiiv sai endale Johannes Paulus II kirjad kommunistide valitsusele

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paavst Johannes Paulus II.
Paavst Johannes Paulus II. Foto: SCANPIX

Poola rahvusarhiiv sai enda käsutusse kümme kirja, mille poolakast paavst Johannes Paulus II kirjutas nende riigi kommunistlikule valitsusele oma ametiaja alguses, kirjutab Poola Raadio veebileht.


Kirjade adressaadiks oli toonasesse Poola juhtkonda kuulunud professor Henryk Jabłoński. Arhiivile kinkis läkitused tema poeg Krzysztof Jabłoński.

Aastatel 1978-1985 kirjutatud kirjad puudutavad kirikupea 1979. ja 1983. aastal aset leidnud visiite kodumaale, samuti tema arvamust 1981. aastal Poolas sõjaseisukorra kehtestamise tagajärgede kohta.

Ühes 1983. aasta kirjas tänab paavst Henryk Jabłońskit kutse eest Poolasse. Ta kirjutab, et poolakast paavstina on tal püha õigus ja kohustus tunda end sügavalt seotuna selle rahvusega. Samas läkituses märgib Johannes Paulus II ka seda, et solidaarselt Poola piiskoppidega kutsub ta kõiki sõjaseisukorra kehtestamise järel vangistatuid vabaks laskma.

1984. aasta 20. oktoobri kuupäeva kandvas kirjas puudutab Johannes Paulus II aga kommunistlike võimude korraldatud kampaaniat, mille käigus eemaldati riigikoolide seintelt ristid.

Siiani seisid need kirjad Jabłońskite perekonnaarhiivis. Eelkirjeldatud kirju saanud Henryk Jabłoński oli hariduselt ajaloolane, ta suri 2003. aastal 94 aasta vanuselt.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles