Statistika: Soomes elavatest eesti noortest on 16,7 protsenti tõrjutud

Mari Kamps
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome lipp
Soome lipp Foto: SCANPIX

Soome statistikaameti andmetel on ligi pooled Somaaliast pärit noored tõrjutud, eesti keelt kõnelevatest noortest tunnistas seda 16,7 protsenti.

Soomes elavatest somaallastest 41 protsenti on tööta, pole pärast põhikooli lõppu eksameid sooritanud ega oma väljaõpet.

«Me mõtleme, et somaallane saab hakkama. Siin saab hakkama, kui oled võimalikult palju soomlase välimusega, soomlase moodi ja suudad varjata oma eripära. Ja somaallastest noorte jaoks on see keeruline. Soomlase mängimine on raske,» selgitas Ida-Soome ülikooli dotsent ja noorteuurija Päivi Harinen.

Lisaks somaallastele on tõrjutute positsioonil kurdi (34 protsenti), araabia (28,5 protsenti) ja tai (26,7 protsenti) keelt rääkivad noored. Vähem on ohustatud pärsia keelt rääkivad iraanlased (10,3 protsenti) ja venelased (11,6 protsenti), kuid ikkagi jäävad nad kaugele soome ja rootsi keelt rääkivatest noortest.

Statistikaameti uuring puudutas 15- 29-aastaseid noori inimesi, kelle jaoks Soome on alaline elukoht. Välja on jäetud emad, kellel on alla 7-aastasi lapsi.

Andmed on antud 2010. aastal lõpu seisuga.

Tõrjutus tähendab seda, et inimene pole sooritanud põhikooli lõpueksameid ja ta ei õpi ega tööta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles