Lobjakas: surmanuhtlus ei pruugi olla seotud ratturite rööviga

Raul Sulbi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ahto Lobjakas.
Ahto Lobjakas. Foto: Priit Simson

Analüütik Ahto Lobjakas ütles Liibanonis Eesti ratturite rööviga seotud isikutegrupile surmanuhtluse mõistmist kommenteerides, et neile esitatud süüdistuste loetelu oli pikk ja surmanuhtlus ei pruugi olla otseselt ratturite rööviga seotud.

«Ma loen Postimehe uudisest, et süüdistatavatele mõisteti surmanuhtlus, aga me ei tea täpselt milliste kuritegude eest. Süüdistuste loetelu on pikk, ilmselt iga neist toob endaga mingi karistuse, aga võib arvata, et surmanuhtlus seondub vaid kõige tõsisematega,» rääkis Lobjakas Postimehele.

«Väga spekulatiivselt, Liibanoni õigussüsteemi lähemalt tundmata, oletan, et viimaste seas on esmajoones julgeolekutöötaja tapmine ja islamiäärmuslusega seonduv tegevus,» lisas ta.

«Väga ebatõenäoline on, et surmanuhtlusega karistataks nii paljusid inimesi vaid rahumeelse lahenduse leidnud inimröövi eest,» sõnas analüütik.

«Mis omakorda tähendab, et eesti rattureid selle kohtuotsusega otseselt seostada ei saa ja mingit moraalset koormat ta endast Eestile ega Eesti ühiskonnale ei kujuta – välja arvatud niivõrd, kuivõrd Eesti ELi liikmesriigina on endale võtnud kohustuse surmanuhtlust mitte rakendada ja selle esinemist maailmas vastustada,» leidis Ahto Lobjakas.

Uudisteportaal Naharnet teatas täna, et Liibanoni sõjaväekohus määras surmanuhtluse 26 mulluse Eesti ratturite rööviga seotud inimesele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles