Eesti ja Hiina valitsusjuhid avaldasid soovi koostööd tihendada

Raul Sulbi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kesk- ja Ida-Euroopa riikide ning Hiina tippkohtumine 26. aprillil 2012.
Kesk- ja Ida-Euroopa riikide ning Hiina tippkohtumine 26. aprillil 2012. Foto: Poola peaministri büroo / Maciej Śmiarowski

Peaminister Andrus Ansip osales täna Varssavis Hiina ning Kesk- ja Ida-Euroopa riikide tippkohtumisel, mille järgselt toimus ka Eesti ja Hiina peaministrite kahepoolne kohtumine.

Nii peaminister Andrus Ansip kui ka Hiina valitsusjuht Wen Jiabao tõdesid, et kahe riigi vahelised suhted on väga head ning laienenud pea igasse eluvaldkonda, teatas valitsuse pressiesindaja.

Ansip väljendas rahulolu Eesti ja Hiina majandussidemete elavnemise üle. Ta osutas, et 2011. aastal oli kaubavahetuse kasv kahe riigi vahel märkimisväärne.

«Eelmisel aastal kasvas meie kaubavahetus rohkem kui 60 protsenti,» ütles Ansip. «Ometi on ka majandus- ja kaubandussuhetes palju kasutamata potentsiaali. Suurtest vastastikustest investeeringutest me kahjuks rääkida ei saa.»

Ansip kinnitas, et Eesti on huvitatud majanduskoostöö süvendamisest ning laiendamisest erinevates valdkondades – transiit, lennutransport, turism jne. Ta lisas, et juba 1993. aastal loodi nende teemade käsitlemiseks valitsustevaheline ühiskomisjon.

Peaminister Wen kinnitas samuti, et kahe riigi vahelist koostööd tuleb veelgi süvendada. Ta tervitas plaani korraldada ühist huvi pakkuvate teemade detailsemaks arutamiseks sügisel Tallinnas ühiskomisjoni istung.

Wen lubas julgustada Hiina ettevõtteid investeerima Eestisse, kutsudes samas üles Eesti ettevõtteid tulema Hiinasse. Ta tunnustas Eesti tööd soodsa ettevõtluskeskkonna loomise nimel.

«Kriisist hoolimata on Eesti rahandus korras. Teil on reservid, väike riigivõlg ning ülejäägis eelarve,» ütles Hiina peaminister. «See on ärisidemeteks hea alus.»

Ansip ja Wen pidasid ka oluliseks isikutevaheliste kontaktide edendamist parema üksteisemõistmise huvides.

Koostöö süvendamine oli ka täna aset leidnud Hiina ning Kesk- ja Ida-Euroopa riikide tippkohtumise keskmes. Kuusteist Kesk-Euroopa valitsusjuhti jagasid seisukohta, et nende regiooni ja Hiina vahelise koostöö ulatus ei ole piisav.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles