USA viib Jaapanist minema 9000 mereväelast

Mari Kamps
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Ameerika Ühendriigid viivad Jaapanis Okinawa prefektuuris asuvast sõjaväebaasist minema 9000 mereväelast, paigale jääb veel 10 000 ameeriklast.

USA ja Jaapan on vaielnud kaua Futenma baasi tuleviku üle. Kohalikud elanikud on nurisenud lennubaasi tekitatava müra üle ja nõudnud ameeriklaste lahkumist, vahendas Washington Post.

«Ma olen väga rahul, pärast mitmeid aastaid jõudsime tähtsa kokkuleppeni ja tegevuskavani,» tunnistas USA kaitseminister Leon Panetta.

Ameeriklased viivad ligi 5000 sõdurid Vaikses ookeanis asuvale Guami saarele. Ülejäänud saadetakse näiteks Hawaiile või Austraaliasse.

Kaks liitlast plaanivad jätkata arutelu lennuväebaasi üleviimisest mujale. Seni on lahendamata küsimus Futenmat tulevikus asendama hakkava baasi asukoha üle. Teema on päevakorras järgmisel nädalal Washingtonis, kus Jaapani valitsusjuht Yoshihiko Noda kohtub USA presidendi Barack Obamaga.

Praegu on Jaapanis 47 000 USA sõdurit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles