Kräkkerid said jagu Talibani veebilehest

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kolmandat korda vähem kui aasta jooksul õnnestus kräkkeritel halvata Talibani mässuliste peamine veebileht, kirjutab Reuters. Talibani pressiesindaja süüdistab küberrünnakus lääne luureagentuure.


Tundmatud kräkkerid murdsid Talibani El Emara veebilehele eile kaks korda. Nad asendasid seal tavapäraselt rippuvad mässuliste võidusõnumid hukkamisfotode ning inglise-, araabia- ja puštukeelsete toetusavaldustega Afganistani valitsusele ja julgeolekujõududele.

Mõnedel kräkkerite ülesriputatud fotodel oli kujutatud näiteks seda, kuidas Talibani võitlejad tulistavad naistele kuule pähe, ühel aga said kaks pealaest jalatallani burkasse riietatud naist peksa.

«Vägivald on vale kõigis oma vormides, eriti Talibani julgustus argpükslikuks reetmiseks ja süütute tsiviilisikute mõttetuteks mõrvadeks,» ütles üks ingliskeelseid sõnumeid, mille kräkkerid Talibani lehele postitasid. «Afganistani julgeolekujõud vastutavad Allahi ja afgaani rahva ees ning soovivad taastada rahu pärast seda, kui välismaalased riigist lahkuvad.»

Talibani pressiesindaja Zabihullah Mujahidi sõnul langes nende lehekülg kräkkerite ohvriks eile umbes kella 00.30 ajal ning see suudeti parandada umbes kolme tunniga. Eile südapäeval õnnestus kräkkeritel taas Talibani lehele omad sõnumid panna ja praegu tegelevad mässulised taas lehekülje sisu taastamisega.

«Seda ründasid taas vaenlased ja välismaised luureteenistused,» süüdistas Zabihullah.

NATO pressiesindaja Talibani väiteid kommenteerida ei soovinud.

Ka käesoleva kuu alguses õnnestus tundmatutel kräkkeritel El Emara ingliskeelselt versioonilt Talibani sõnumid maha võtta ning selle asemele postitada fotosid Talibani veretöödest.

Mullu 20. juunil aga korraldati küberrünnak, mille käigus saadeti nii Talibani veebilehelt kui ka kahe nende pressiesindaja mobiilinumbrilt välja valeteade, et mässuliste ühesilmne liider mulla Mohammed Omar on surnud.

Talibani infosõda NATO vastu on viimastel kuudel intensiivistunud. Afganistani seadusliku valitsuse vastast sõnumit üritavad nad levitada nii mobiilivõrkudes kui ka näiteks Twitteris.

Viimasel ajal ei möödu pea ühtki päeva, kui Talibani pressiesindaja Twitteris ei «säutsuks» suure hulga NATO soomukite purustamisest ning suure hulga lääne või Afganistani enda sõdurite surmast. NATO omakorda vastab sellele «säutsudega» oma Twitteri-kontol.

Lisaks on Talibanil oma pressiesindajate võrgustik ja isegi mobiilne raadiojaam, mille asukohta kolitakse NATO õhurünnakute hirmus sageli.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles