Allikas: pime Hiina teisitimõtleja varjab end USA saatkonnas

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hiina valitsuse kriitik Hu Jia (paremal) koos pimeda teisitimõtleja Chen Guangchengiga pärast viimase põgenemist.
Hiina valitsuse kriitik Hu Jia (paremal) koos pimeda teisitimõtleja Chen Guangchengiga pärast viimase põgenemist. Foto: SCANPIX

Pime Hiina advokaat ja teisitimõtleja Chen Guangcheng, kes põgenes oma poolehoidjate teatel koduarestist, varjab end sõbra andmetel USA Pekingi saatkonnas.

Kui teade tõeseks osutub, võib Chen osutuda tõsiseks pingeallikaks eelseisvatel laiaulatuslikel kõnelustel Hiina ja USA vahel.

Washington pole Cheni asupaika kommenteerinud, kuid advokaadi lähedane sõber ja Hiina valitsuse kriitik Hu Jia kinnitas AFP-le, et Chen valis «sajaprotsendiliselt turvalise paiga».

«Milline koht võiks olla turvalisem kui USA saatkond,» ütles Hu. «Usun, et ta on saatkonnas väljaspool ohtu.»

40-aastane advokaat Chen, keda hoiti pärast nelja-aastast vangistust ligi 20 kuud koduarestis, põgenes eelmisel nädalal oma hästivalvatud kodust, teatasid tema poolehoidjad eile.

«Ta suutis oma majast 22. aprillil välja pääseda ning sõbrad toimetasid ta turvalisse kohta väljaspool (tema koduprovintsi) Shandongi,» ütles USAs baseeruv aktivist Bob Fu AFP-le.

Advokaadi kohalikud poolehoidjad kinnitasid samuti tema põgenemist koduarestist.

3.-4. mail toimuvad Pekingis neljandat korda USA-Hiina iga-aastased kahepoolsed kõnelused, mille raames arutatakse laia poliitiliste ja majandusküsimuste ringi. USA välisminister Hillary Clinton ja rahandusminister Timothy Geithner kohtuvad Pekingis Hiina asepeaministri Wang Qishani ja riiginõukogu liikme Dai Bingguoga.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles