Pime dissident põgenes koduarestist

Jürgen Tamme
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Cheni sõnul on Hiina võimud muutnud tema elu talumatuks, eile ei olnud veel teada, kus teisitimõtleja end varjas.
Cheni sõnul on Hiina võimud muutnud tema elu talumatuks, eile ei olnud veel teada, kus teisitimõtleja end varjas. Foto: AFP/SCANPIX

Üks Hiina kommunistliku režiimi tuntumaid kriitikuid Chen Guangcheng, kes paljastas julmusi, mida tema kaasmaalastel on tulnud ühe-lapse-poliitika pärast kannatada, põgenes koduarestist.


Mehe põgenemine oma Hiina idaosas Dongshigu linnas asuvast ja julgeolekujõudude poolt hästi valvatud kodust möödunud pühapäeval on seda üllatavam, et 40-aastane mees on pime – nägemise kaotas ta lapsena haiguse tagajärjel.

Cheni täpne asukoht pole avalikkusele teada, kuid BBC andmetel viibib ta Dongshigust kaheksatunnise autosõidu kaugusel Pekingis ühe välisriigi diplomaatilises esinduses. Põgenemine õnnestus tal inimõiguslaste abiga, kes varjasid teda kümnete erariietes politseinike eest.

Pere endiselt vahi all

Kinnitamata andmetel viibib Chen pealinnas asuvas Ühendriikide saatkonnas, sealsed diplomaadid on kommentaaridest keeldunud. Ka Hiina võimud pole juhtunut ametlikult selgitanud.

Chen tegi pärast põgenemist avaliku videopöördumise, kirjeldades Hiina teisitimõtlejate veebilehele Boxun eile üles riputatud videos enda ja oma pereliikmete peksmist. Ametist lahkuva Hiina peaministri Wen Jiabao poole pöördudes nõudis Chen oma pere turvalisuse tagamist ja süüdlaste karistamist.

«Isegi kui mul õnnestus põgeneda, on mu perekond endiselt nende käes,» ütles Chen pöördumises. «Minu pere võib langeda nende hullu kättemaksu ohvriks. /.../ Kui midagi nendega juhtub, jälitan ma elu lõpuni kõiki, kes selle eest vastutavad.»

Väidetavalt pidasid Hiina võimud lõppeval nädalal kinni mitu Cheni sugulast ja toetajat, kelle seas on ka Chenil põgeneda aidanud He Peirong. Samuti puuduvad teated Cheni naisest, pojast ja emast, kes inimõiguslaste väitel viibivad endiselt julgeolekujõududest ümber piiratud kodus.

Cheni toetajate sõnul pole mehel kavas kodumaalt lahkuda, küll aga soovib ta võimudega läbirääkimisi pidada. «Ta ei taha välismaale minna, ta soovib ainult elada nagu tavaline Hiina kodanik,» märkis Cheniga eile kõnelnud USAs asuva Hiina abiorganisatsiooni esindaja Bob Fu New York Timesile.

Ajakiri Time valis iseõppinud ja seepärast paljasjalgseks advokaadiks tituleeritud Cheni 2006. aastal maailma saja mõjukama inimese sekka. Enim seostatakse teda korrumpeerunud ametnike ja Hiina ühe-lapse-poliitika vägivaldsete telgitaguste paljastamisega.

Hiina ametlikus kõnepruugis pereplaneerimispoliitika järgi võib iga abielupaar üldiselt saada vaid ühe lapse. Mullu avaldatud ametliku statistika kohaselt on 1979. aastast kehtiva poliitika abil ära hoitud 400 miljoni hiinlase sünd.

Kriitikute sõnul on see aga rikkunud rahvastiku tasakaalu ja konkurentsivõimet. Näiteks on Chen ja teised kriitikud juhtinud tähelepanu sellele, et poeglapsi tütarlastest enam hindavas ühiskonnas on see viinud viimaste hävitamise või hülgamiseni ning andnud hoogu inimkaubandusele.

Paljastas julmused

Ühe-lapse-poliitika rikkumise pärast on paljud hiinlased viimastel kümnenditel pidanud kannatama julmusi. Lisaks trahvidele ja töökohal pakutavate soodustuste vähendamisele on isegi viimaseid kuid rasedaid naisi sunnitud lapsest loobuma.

Ametivõime sundabortides ja -steriliseerimises süüdistanud Chen vihastas parteid aga sedavõrd, et 2006. aastal mõisteti ta omandi kahjustamise ja liiklust takistava meeleavalduse organiseerimise eest neljaks aastaks ja kolmeks kuuks vangi. Inimõiguslaste sõnul oli süüdistus võimude lavastatud.

2010. aasta septembris vanglast vabanenud Chen pidi seejärel elama koos perega koduarestis ning võimud pole lubanud inimõiguslastel ega ajakirjanikel temaga kohtuda. Ka on võimud karistanud tema pereliikmeid, näiteks ei võetud tema last kooli vastu ning tema lähedasi on korduvalt läbi pekstud.

Teisitimõtlejaid

•    Ai Weiwei (54) – Pekingi olümpiastaadioni projekteerinud kunstnik kadus eelmise aasta aprillis 81 päevaks pärast seda, kui võimud ta kinni pidasid. Juunis lasti ta kautsjoni vastu vabaks, teda süüdistatakse maksupettuses ja tal on keelatud Pekingist lahkuda.

•    Liu Xiaobo (56) – 2010. aastal Nobeli rahupreemia pälvinud inimõiguslane kannab 11-aastast vangistust riigivõimu õõnestamisele õhutamise eest, kuna ta kirjutas alla poliitilistele reformidele kutsuvale manifestile.

•    Shi Tao (43) – ajakirjanik, kes mõisteti 2005. aastal 10 aastaks vangi riigisaladuste avalikustamise eest. Eraandmed, mille alusel Shi süüdi mõisteti, esitas võimudele Yahoo.

•    Hu Jia (38) – Sahharovi preemia laureaat mõisteti 2008. aastal 3,5 aastaks vangi riigivastaste meeleolude õhutamise eest. Vabanes eelmisel aastal, kuid on siiani jälgimise all.

•    Gao Zhisheng (46) – inimõiguste kaitsele keskendunud advokaat jäi kadunuks 2009. aastal, väites järgmisel aastal, et teda on piinatud. Mullu mõistis kohus ta katseaja reeglite rikkumise eest kolmeks aastaks vangi.

Allikas: PM

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles