Dissidendi põgenemine on USA ja Hiina diplomaatiline proovikivi

LETA/REUTERS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Inimõiguslaste teatel on pime advokaat pärast põgenemist USA Pekingi saatkonnas.
Inimõiguslaste teatel on pime advokaat pärast põgenemist USA Pekingi saatkonnas. Foto: SCANPIX

Hiina advokaadi ja teisitimõtleja Chen Guangchengi põgenemine koduarestist kujutab endast vahetult enne Washingtoni ja Pekingi kõrgetasemelisi kõnelusi tõsist diplomaatilist proovikivi USA ja Hiina suhetele.

Inimõiguslaste teatel on pime advokaat pärast põgenemist 19 kuud väldanud koduarestist USA Pekingi saatkonnas. Kui see peaks tõele vastama, on mõeldamatu, et USA dissidendi vastu tema tahet Pekingile välja annaks, kinnitasid nii endised kui ka praegused USA ametiisikud. See paneb Hiina valiku ette: lasta vastasseisu tõttu kannatada üldisematel suhetel Ühendriikidele või otsida kompromissi. Analüütikute hinnangul on tõenäolisem, kuid kaugeltki mitte kindel, teine stsenaarium.

«Ma ei kujuta ette, et nad meie suhted selle pärast põhja laseksid,» ütles president Barack Obama administratsiooni tundmatuks jääda soovinud kõrge ametnik. «See pole sama lugu, mis luurelennuki intsident või Tiananmeni väljak. Arvan, et nad üritavad kompromissi.»

2001. aastal said Pekingi-Washingtoni suhted tõsise hoobi Hiina hävituslennuki ja USA luurelennuki kokkupõrke tõttu.

1989. aastal, kui Hiina väed surusid veriselt maha meeleavalduse Tiananmeni väljakul, vajusid kahe riigi suhted veelgi sügavamasse kriisi.

Tänase seisuga ei olnud USA veel ametlikult kinnitanud, et koduarestist põgenenud Chen on varjul USA Pekingi saatkonnas. Ka Hiina on keeldunud ametlikest kommentaaridest dissidendi põgenemise kohta oma kodukülast Shandongi provintsis. Texases tegutseva abiorganisatsiooni ChinaAid teatel on Chen siiski USA kaitse all ning tema staatuse suhtes käivad USA ja Hiina vahel kõrgetasemelised läbirääkimised.

Vahejuhtumi ajastus on diplomaatiliselt keeruline, sest järgmisel nädalal algab Pekingis USA-Hiina iga-aastane Strateegia- ja Majandusdialoog, kus Ühendriike esindavad välisminister Hillary Clinton ja rahandusminister Timothy Geithner.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles