Eesti sõlmib diplomaatilised suhted Birmaga

Hanneli Rudi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Birma.
Birma. Foto: SCANPIX

Välisminister Urmas Paet ütles kohtumisel Myanmari (Birma) välisministri Wunna Maung Lwiniga, et Eesti on otsustanud sõlmida Myanmariga diplomaatilised suhted.

«Toetame Myanmari sisepoliitilist arengut, mis on suunatud demokraatliku ühiskonnakorra loomisele ning ühiskondlikule leppimisele,» sõnas Paet. Ta lisas, et Eesti on valmis Myanmariga jagama oma kogemust demokraatliku õigusriigi ülesehitamisest.

Eesti välisministri sõnul on oluline kõigi osapoolte valmisolek koostööks reformide läbiviimisel. «Poliitiline koostöö on esimene samm, millega peavad kaasnema sotsiaalsed ja majanduslikud reformid,» ütles ta.

Paeti sõnul on Eesti otsustanud sõlmida Myanmariga diplomaatilised suhted. «Myanmari positiivsed arengud, seal hulgas aprilli alguses toimunud parlamendi vahevalimiste tulemused, lõid eelduse selleks, et viimasel Euroopa Liidu välisministrite kohtumisel otsustati peatada kõigi sanktsioonide kehtivus Myanmari suhtes, välja arvatud relvaembargo,» lisas ta.

Alates märtsist 2011, kui sõjaväeline nõukogu andis Myanmaris võimu üle uuele valitsusele, on riigis toimunud suured muudatused. Viiakse läbi reforme, seaduste ülevaatamiseks on loodud komisjon ja vabastatud on enamus poliitvangidest. Vahevalimiste tulemusel on parlamendis esindatud ka varem tagakiusatud opositsioon.

Myanmar on nimetatud liikmesriikide poolt Kagu-Aasia Maade Assotsiatsiooni (Association of Southeast Asian Nations, ASEAN) eesistujaks 2014. aastal.

Välisminister Paet kohtus Myanmari välisministriga Bruneis Euroopa Liidu ja ASEANi välisministrite kohtumise raames.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles