Kreeka valimised: Venizelos peab kampaaniat euro toetuseks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Evangelos Venizelos.
Evangelos Venizelos. Foto: SCANPIX

Kreeka sotsialistide liider, endine rahandusminister Evangelos Venizelos õhutab valijaid toetama euromeelseid parteisid, et tõsta riigi šansse ühisrahablokki edasi jääda.

«Üle 75 protsendi meie rahvast ütleb end Euroopa ja euro poolt olevat. Seda tuleb väljendada ka valimistel,» ütles Venizelos eile avaldatud intervjuus.

Arvamusküsitluste valguses on euroala liikmeks olemise toetus Kreekas jätkuvalt lausa 80 protsenti.

Venizelose sõnutsi ei tohi aga suikuda enesega rahulollu: «Me ei tohi hakata mõtlema, et meid nagunii ei visata eurost välja, kuna see poleks ELi huvides.»

Kreeka euromeelsust õõnestab üldlevinud viha pikaleveninud kasinuse vastu, mis võib väljenduda protestihäälte andmises valimistel.

Ilmselt ei lõpe valimised selge ja konkreetse tulemusega, mis tähendab seda, et probleemidele nagu pikk majanduslangus, rekordkõrge töötusmäär ja vaesuse järsk süvenemine lisandub ka poliitiline ebastabiilsus.

Sotsialistliku Pasok partei populaarsust taastada püüdes on Venizelos valinud populistliku taktika, väites, et suudab veenda Kreeka rahvusvahelisi laenuandjaid pikendama järgmist kasinusmeetmete raundi kolme aasta peale. Riigi teise 174 miljardi eurose abipaketi raames lepiti kokku kaks aastat.

Arvamusküsitluste valguses ei saa Pasok üle 20 protsendi häältest. Paremtsentristliku Uue Demokraatia vastav näitaja on 25 protsenti.

Need kaks on ka ainsad parteid, mis päästeplaani toetavad.

Ülaltoodu valguses hääletaks enamus kreeklasi tosina killustatud rühmituse poolt alates Kommunistlikust parteist kuni paremäärmusliku Kuldse Koidikuni, mis on edasise kasinuse vastu – isegi kui sellise tee tulemus oleks euroalast väljaviskamine ja drahmi tagasitulek.

«Enamik inimesi võtab kohta euroalas kindla peale, mõistmata, mis valimistel mängus on,» ütles konservatiivne strateeg Menelaos Daskalakis.

Copyright The Financial Times Limited 2012

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles