:format(webp)/nginx/o/2025/05/28/16875312t1h7a09.jpg)
Slovakkia valitsus andis heakskiidu plaanile hakata riigis müüma ELis kaitse all oleva loomaliigi pruunkaru liha.
Slovakkia populistlik valitsus kiitis läinud kuul heaks plaani küttida umbes veerand riigi 1300 karust ning nüüd liigub valitsus nii looduskaitsjatelt kui ka opositsioonilt palju kriitikat saanud plaaniga edasi, teatades sel nädalal, et hukatud karude liha müüakse elanikele maha, et vältida raiskamist, vahendas BBC.
Alates järgmisest nädalast tohivad riigi keskkonnaministeeriumi alluvuses tegutsevad ühendused pakkuda karuliha müügiks, kui selle puhul on täidetud kõik õiguslikud ja hügieeninõuded.
Keskkonnaministeeriumi kantsleri Filip Kuffa sõnul olek kütitud karude saatmine loomsete jäätmete käitlemise keskusesse raiskamine. «Me anname tarbimisse iga lastud looma, mis vastab teatud tingimustele. Miks? Sest karuliha on söödav,» lausus ta.
Karud on kerkinud Slovakkias poliitilise kraakluse keskmesse, kuna üha sagedamini satuvad inimesed mõmmikutega kokku.
Slovakkiast rohkem karurünnakuid tuleb Euroopas ette vaid Rumeenias, kus elab hinnanguliselt umbes 13 000 pruunkaru.
Slovakkias ründasid karud aastatel 2000–2020 inimesi kokku 54 korral ning viimastel andmetel on karurünnakute arv aastas kerkinud keskmiselt kümmekonnani. Märsi lõpus murdis karu maha Kesk-Slovakkias metsas jalutanud mehe.
«Me ei saa elada riigis, kus inimesed kardavad metsa minna,» teatas varsti pärast seda peaminister Robert Fico, kes kuulutas välja ka ulatusliku pruunkarude küttimise.
Tema sõnul kavatseb valitsus lasta maha kuni 350 pruunkaru. Näiteks kogu Hispaania pruunkarude populatsioon on sama suur kui Slovakkia küttimiskvoot.
Fico valitsus väidab, et karurünnakute sagenemise taga on liiga suur mesikäppade arvukus.
Keskkonnaühendused samas leiavad, et küttimise asemel tuleks keskenduda rünnakute ennetamisele.
Pruunkarud on ELis range kaitse alla kui ohulähedane liik ning nende maha laskmine on lubatud vaid äärmuslikel juhtudel, kui nad kujutavad endast ohtu avalikkusele ja ohu kõrvaldamiseks pole muidu alternatiive kui hukkamine.
Karuliha söömine pole Euroopas tavaline ning seda ei müüda üldjuhul poes ega pakuta restoranid. Mõnel pool Ida- ja Põhja-Euroopas, kus karuliha delikatessina vahel tarbitakse, läbib see põhjaliku kontrolli, tagamaks, et see ei sisalda inimestel tõsiseid terviseprobleeme põhjustava keeritsussi vastseid.
USA haiguste kontrolli- ja ennetamise keskuse kohaselt peab karuliha sisetemperatuur küpsetamisel jõudma vähemalt 70 kraadinid. Külmutamine, suitsutamine või vinnutamine parasiite ei hävita.