Batmani kurdide meeleavaldus aeti laiali

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Türgi julgeolekujõud ajasid mässuliste kurdidega asustatud Batmani linnas toimunud meeleavalduse jõuga laiali.


Märuliks paisunud meeleavaldusel nõuti vangistatud Kurdistani Tööpartei (PKK) juhi ja vabadusvõitleja Abdullah Öcalani vabastamist. Kurdide rahvuskangelaseks peetav mees kannab Imrali vanglasaarel eluaegset vanglakaristust alates 1999. aastast, teatas Reuters.

61-aastane Öcalan vahistati täpselt kümne aasta eest ning Türgi kohus määras talle riigireetmise pärast kõrgeima karistusmäära - surmanuhtluse. 2002. aastal muudeti seoseas karistusreformi läbi viimisega eluaegseks vanglakaristuseks.

Türgi politsei kasutas 2500 meeleavaldaja laiali ajamiseks pisargaasi, kumminuiasid ja veekahureid. Kurdid viskasid korrakaitsjaid kivide, molotovi kokteilide ja muu kättesaadavaga. Meeleavaldusi toimus Batmani kõrval ka teistes kurdidega asustatud Türgi idaosa suuremates linnades.

Politsei pidas kinni 15 inimest, viis meeleavaldajat ja kaks politseinikut said kokkupõrgetes viga.

PKK on juba veerand sajandit võidelnud iseseisva kurdi riigi eest ning selle kampaania käigus on hukkunud kümned tuhanded inimesed.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles