Pakistan taastab Swati orus islamiseadused

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Talibani toetava islamistide liidri Soofi Mohammadi delegatsioon nõupidamisel Pakistani valitsuse esindajatega.
Talibani toetava islamistide liidri Soofi Mohammadi delegatsioon nõupidamisel Pakistani valitsuse esindajatega. Foto: AFP / Scanpix

Pakistani võimud on sõlminud islamiäärmuslastega kokkuleppe, mille alusel jõustatakse riigi loodeosa hõimualadel kaks aastat kestnud võitluse tulipunktiks olevas Swati orus taas ranged šariaadiseadused.


Loodepiiriprovintsi ametnike teatele eelnesid läbirääkimised kohaliku sissiliidri Soofi Mohammadiga ning täna on Peshawaris toimunud suuremal nõupidamisel kirjutatud alla vastavale lepingule, vahendas AFP.

Kokkuleppega tühistatakse piirkonnas, kuhu kuulub ka Swati org, kõik seadused, mis ei ole kooskõlas šariaadiga. Ilmselt ei ole see aga meeltmööda Islamabadi toetavatele lääneriikidele, eesotsas USA ja Suurbritanniaga.

Islamistide leerist pole seda veel kinnitatud, ent Talibani esindaja teatas juba eile, et kui valitsusega esmaspäeval üksmeelele jõutakse, siis võib varem hea tahte märgina kehtestatud kümnepäevane vaherahu muutuda püsivaks.

Swati org oli veel mõne aasta eest tähtis turismipiirkond Pakistanis ning seda külastasid massiliselt nii välismaised kui ka kohalikud puhkajad. Olukord muutus aga kaoseks siis, kui radikaalne vaimulik Maulana Fazlullah alustas hõimualadel šariaadi kehtestamise nimel vägivallakampaaniat, mis sundis tuhandeid inimesi põgenema.

Lääneriikide surve all on Pakistani keskvõim üritanud äärmuslasi sõjaliste pealetungidega maha suruda ning Swati orgu taas oma kontrolli alla saada, ent kohalike sõnul domineerivad seal endiselt islamisissid.

Pakistani uue valitsuse ja Talibani vahel mullu mais sõlmitud rahulepe kaotas kiiresti jõu. USA, NATO ja ka naaberriigi Afganistani ametnikud on kritiseerinud Pakistani varasemaid rahuleppeid, sest nende tulemusena on sagenenud suitsiidirünnakud teisel pool piiri viibivate rahvusvaheliste vägede vastu.

USA uus erisaadik regiooni pingete lahendamiseks Richard Holbrooke külastas alles lõppenud nädalal nii Kabuli kui ka Islamabadi ning saabus täna New Delhisse, kus ta kohtub India juhtidega.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles