Medvedev ja Morales taunisid raketikilpi ja NATO laienemist

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene Föderatsiooni president Dmitri Medvedev ja tema Boliivia kolleeg Evo Morales (vasakul).
Vene Föderatsiooni president Dmitri Medvedev ja tema Boliivia kolleeg Evo Morales (vasakul). Foto: ITAR-TASS / Scanpix

Moskvas täna kohtunud Venemaa ja Boliivia presidendid leppisid kokku sõjalis-tehnilise koostöö arendamises kahe riigi vahel ning avaldasid kindlat toetust multipolaarsele maailmale.


Presidendid kirjutasid alla ühisavaldusele, milles väljendatakse muret USA raketikilbi rajamise ja NATO ittalaienemise üle, sest see on nende hinnangul vastuolus rahu ja julgeoleku saavutamise eesmärkidega, vahendas

Interfax

.

Boliivia president Evo Morales nõustus oma esimesel visiidil Moskvasse hoogustama koostööd nii energeetika kui kaitse vallas, mis peegeldab taas Venemaa kasvavat mõju Ladina-Ameerikas.

Venemaa president Dmitri Medvedev avaldas kaitsekoostöö alast lepet alla kirjutades lootust, et peagi jõuab Boliiviasse ka esimene partii Vene sõjaväehelikoptereid, mis allikate sõnul on ilmselt Mi-17 lahingu- ja transpordikopterid, vahendas AFP.

Samuti täna sõlmitud energiakoostöö memorandumis lubas president Medvedev, et Venemaa hakkab Boliivias arendama gaasitrasside võrku. Boliivial on suuruselt teised maagaasivarud Ladina-Ameerikas. Kommersandi andmetel võib Gazprom sinna investeerida 3 miljardit dollarit.

Morales oli kohtlemisest väga meelitatud. «Indiaanlane ei vääri Venemaal sellist vastuvõttu.» tunnistas ta ajakirjanikele, oma põliselaniku päritolule viidates. «Ma ei oleks kunagi ette kujutanud, et selline suurriik, nagu Venemaa on, võtaks vastu mind - keda on sageli kutsutud narkoärikaks ja terroristiks.»

Medvedev kinnitas omakorda, et Moskva on teinud «teadliku valiku» suhete arendamisel Boliivia ja teiste Ladina-Ameerika riikidega ning tema sõnul ei ole see suunatud kellegagi võistlemiseks. «Me tahame luua õiglasemat rahvusvahelist süsteemi,» kinnitas ta.

Venemaa naasmist Ladina-Ameerikasse tervitas ka teine president, kes väljendas tunnustust suurriigi rollile multipolaarse maailma kehtestamisel. «Me peame tegema koos tööd, et päästa inimkonda,» tähendas Morales.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles