Ukraina sai kuldsed «pissivad» Stalinid

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jossif Stalinit kujutav kuju Kiievis
Jossif Stalinit kujutav kuju Kiievis Foto: SCANPIX

Mitmesse Ukraina linna püstitati Nõukogude Liidu endise diktaatori Jossif Stalini kullavärvi kujud, milles seda ajaloolist tegelast on kujutatud Brüsseli kuulsa «Pissiva poisi» sarnaselt.

Selle ettevõtmise taga on Ukraina partei Bratstvo, mille liikmete kinnitusel tahavad nad Stalinit näidata sellisena, nagu ta tegelikult oli, edastab Reuters.

Bratstvo esindaja Dmitri Lõnko sõnul on lähtutud Euroopa traditsioonist.

«Euroopa Liitu sümboliseerib Brüsseli «Pissiv poiss». Kuna 9. mail tähistatakse fašismi üle võidu saavutamist, siis tahtsime Lvivi, Kiievisse ja Odessasse paigutatud Stalini kujudega näidata, et see mees mängis võidus üsna suurt rolli,» selgitas esindaja.

Väljaande Novõi Region andmetel kaotas Odesasse paigutatud üks Stalini kujudest üsna kiiresti pea, kuid mis on selle põhjus, ei ole teada. See kuju eemaldati.

Venemaal ja mitmetes endistes Nõukogude liiduvabariikides tähistatakse 9. mail võidupüha Natsi-Saksamaa üle saavutatud võidu auks.

Euroopa peab võidupüha 8. mail, sest Natsi-Saksamaa kirjutas kapitulatsiooniaktile alla 8. mail 1945. aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles