Taanis astub kohtu ette spionaažis kahtlustatav Soome teadlane

Mari Kamps
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Timo Kivimäki.
Timo Kivimäki. Foto: polsci.ku.dk

Taani pealinnas Kopenhaagenis algab täna kohtuprotsess spionaažis kahtlustatava professori Timo Kivimäki üle.

Soomlast kahtlustatakse informatsiooni edastamises Vene diplomaatidele, vahendas yle.fi. Taani välisministeeriumi nõudmisel on protsess kinnine, mistõttu pole teada süüdistuse täpne sisu.

Taani kaitsepolitsei (PET) endise ülema Hans Jørgen Bonnichseni sõnul võib Kivimäe mõista vastavalt seadustele süüdi ka juhul, kui ta ei andnud üle salajast teavet.

Tema selgituse järgi on ükskõik, kas professor edastas teaduslikku informatsiooni, telefoninumbreid või inimeste nimesid. Oluline on hoopis see, kas mees teadis, et tegemist on spioonidega või mitte.

«Kui süüdistaja suudab tõestada, et kohtualune teadis, et kohtub võõrriigi spioonidega, siis selle eest saab määrata karistuse isegi juhul, kui edastatud materjal polnud oluline.»

Avalikuks saanud informatsiooni ja Kivimäki enda jutu järgi tegi ta Vene diplomaatidele analüüse rahvusvahelisest poliitikast ja edastas mõne taanlasest teadlase kontaktandmeid, mis olid internetis tõenäoliselt avalikult üleval.

Kopenhaageni ülikoolis töötanud Kivimäki oli prokuröri sõnul ühenduses Vene spioonidega aastast 2002. Bonnichsen juhtis kaitsepolitseid 2006. aastani.

Kui kohus mõistab Kivimäe süüdi, siis võib teda oodata ees kuni 6-aastane vangistus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles