USA kindral arutab Taškendis julgeolekuküsimusi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA keskväejuhatuse komandör David Petraeus.
USA keskväejuhatuse komandör David Petraeus. Foto: AP / Scanpix

USA relvajõudude keskpiirkonna väejuhatuse komandör kindral David H. Petraeus kohtub Taškendis täna Usbekistani võimujuhtidega, teatasid mõlema riigi ametnikud.


Interfaxile ütles üks informeeritud allikas Usbekistani välisministeeriumist, et USA kindral kohtub Usbekistani presidendi Islam Karimovi, kaitseminister Kabul Berdõjevi ja välisminister Vladimir Noroviga.

«Pooled arutavad regionaalse julgeolekualase koostöö küsimusi, samuti rahuliku elu taastamist Afganistanis,» ütles infoallikas.

USA Taškendi saatkonna pressiesindaja kinnitas Petraeusi kohtumist Karimoviga.

«Kindral Petraeus tuli siia selleks, et kuulata ära Usbekistani seisukoht piirkonna olulistes julgeolekuküsimustes ja parimas lähenemises nende väljakutsetega tegelemiseks, eriti Afganistanis,» ütles saatkonna esindaja.

Usbekistani naabruses asuv Kõrgõzstan teatas nädal aega tagasi teatas, et sulgeb oma pinnal USA sõjaväebaasi, mis oli oluline lüli Afganistanis teenivate Ühendriikide sõdurite varustamisel.

Pakistani läbivatel varustusteedel viimasel ajal korraldatud rünnakud on samuti toonud selgelt esile vajaduse ameeriklastele ja nende liitlastele uusi varustusteid leida.

Washington on seetõttu püüdnud sõlmida kokkuleppeid endiste Nõukogude Liidu vabariikidega Kesk-Aasias ning Usbekistan on nende seas üks olulisemaid, sest sellel on tänu ulatuslikule raudteevõrgule Afganistaniga hea ühendus.

Usbekistan sulges pea nelja aasta eest seal asunud USA õhuväebaasi, mis aitas varustada Afganistanis teenivaid sõdureid, sest Euroopa Liit ja Washington kritiseerisid tookord Taškenti meeleavalduse vägivaldse mahasurumise eest Andidžonis.

USA ja Usbekistani suhted on viimasel ajal aga paranenud ning Washington kasutab Afganistani operatsioonidel Usbekistani peatuspaigana.

Saksa väed on samal ajal juba alates 2002. aastast kasutanud Afganistani piiri lähedal asuvat Termizi lennuvälja, kus baseerub umbes 300 sõdurit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles