Sudaani võimud ja Dafuri mässulised astusid sammu rahu suunas

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mässulisi ühendava Õigluse ja Võrdsuse Liikumise (JEM) esindajad.
Mässulisi ühendava Õigluse ja Võrdsuse Liikumise (JEM) esindajad. Foto: AFP / Scanpix

Sudaani keskvalitsus ja Darfuri sissirühmitus sõlmisid kokkuleppe, mille kohaselt alustatakse verise konflikti lõpetamiseks rahukõnelusi.


Hartumi valitsuse ning Õigluse ja Võrdsuse Liikumise (JEM) esindajad kirjutasid vastavale lepingule alla Katari saadikute silme all, kes läbirääkimisi vahendanud, vahendas AFP.

Kokkuleppe kohaselt peavad pooled lõpetama vaenutegevuse põgenikelaagrites, kuhu konflikti tagajärjel on põgenenud üle 2,2 miljoni elaniku. Samuti lepiti kokku vangide vahetuses, teatas BBC News.

Analüütikute hinnangul on see esimene suur samm kuus aastat kestnud konflikti rahumeelseks lahendamiseks. Seda vaatamata asjaolule, et teised mässuliste rühmitused on kõnelustest Sudaani võimudega seni keeldunud.

«Ma olen väga optimistlik, sest mõlemad pooled on pühendunud selle konflikti lõpetamisele,» ütles Katari peaminister Sheikh Hamad bin Jassim al-Thani.

Sudaani saadik ÜRO juures Abdalmahmood Abdalhaleem Mohamad nimetas lepingu sõlmimist «märkimisväärseks progressiks».

Kõnelused Sudaani võimude ja JEMi vahel peaksid algama kahe nädala pärast.

Alates 2003. aastast on mustanahaliste mässuliste ja valitsusmeelsete araablaste vahelises kodusõjas hukkunud hinnanguliselt 300 000 ja kodudest lahkunud hinnanguliselt 2,5 miljonit inimest. Sudaani valitsuse andmetel on ohvreid 10 000.

ÜRO on Darfuri kriisi klassifitseerinud üheks maailma suuremaks humanitaarkatastroofiks ja rahvusvaheline kriminaalkohus süüdistab Sudaani presidenti Omar Hassan al-Bashiri Darfuris toime pandud genotsiidis ning inimsusevastastes kuritegudes.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles