Kambodžas toodi kohtu ette punakhmeeride timukas

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kambodžas lükati täna, pärast aastatepikkusi ettevalmistusi, käima ÜRO toetusel loodud rahvusvaheline tribunal, mille ees peavad vastust andma viis endist kõrget maoistlikku juhti keda süüdistatakse kokku kuni kahe miljoni inimese mõrvas punaste khmeeride verise režiimi ajal.


Kõige esimesena astus kohtu ette punakhmeeride üks peatimukaid - kurikuulsa Tuol Slengi julgeolekuvangla S-21 ülem Kaing Guek Eav ehk Duch, keda süüdistatakse sõjaroimades ja inimsusevastastes kuritegudes, vahendasid

BBC News

ja

Reuters

.

Tuol Slengi ülekuulamisvanglas piinati ja mõrvati verise režiimi ajal jõhkralt vähemalt 14 000-15 000 inimest ning vaid üksikud kinnipeetavad pääsesid sealt eluga. Ohvreid sunniti omaks võtma igasuguseid kuritegusid, muu hulgas spionaaži, mille eest karistuseks määrati neile surm tapaväljal Phnom Penhi lähedal.

30 aastat pärast punakhmeeride režiimi kokkuvarisemist viimaks alanud protsess tõmbas ligi rahvamasse. Inimesed seisid tunde järjekorras, et oma kõrvaga kuulda ja silmaga näha kunagist vanglaülemat, kes on esimene viiest kohtupinki toodud punakhmeeride juhist. Protsessi esimesed päevad mööduvad siiski peamiselt formaalsete protseduuride täitmisega.

1975.-1979. aastail kehtestatud punaste khmeeride režiimiga üritati Kambodžas luua äärmuslikku agraarutoopiat, kus polnud religiooni, koole ega raha, ent selle tagajärjel hävitati kokku kuni kaks miljonit inimest, kes surid nälga ja kurnatusse või lihtsalt hukati surma- ja töölaagrites.

Duch toodi täna selleks eraldi ehitatud kohturuumi kuulikindlas autos. Teistest süüdistatutest erineb vahepeal kristlaseks hakanud endine õpetaja selle poolest, et ta on oma kuritööd üles tunnistanud ning palub oma ohvritelt armu, kuigi väidab, et täitis vaid käsku.

S-21 vanglas tapetutest paljud olid ise olnud punakhmeerid, kes sattusid režiimi lõpukuudel vallandunud paranoia ohvriks, märkis BBC korrespondent. Duch suutis end pikalt avalikkuse eest varjata, kuni üks Briti fotograaf avastas ta 1997. aastal. 66- aastane mees on kinnipeetuna peaaegu kümme aastat kohut oodanud.

Punaste khmeeride liikumise rajaja ja kõrgeim liider Pol Pot suri rohkem kui kümne aasta eest ning pääses kohtumõistmisest. Küll loodetakse tribunali ette veel tuua verise režiimi endine president Khieu Samphan, välisminister Ieng Sary, sotsiaalminister Ieng Thirith, kes on ka eelmise abikaasa, ning punakhmeeride peaideoloog Nuon Chea.

Kõik nad eitavad igasugust teadmist nende võimu ajal kolme aastakümne eest toime pandud veretöödest. Lisaks on nad nüüd juba kõrges eas ja halva tervisega ning protseduuride venimise tõttu ei pruugi kohtupidamine nende üle enam üldse õnnestuda. Duch võib seega jääda ka ainsaks punakhmeeriks, kes kunagiste julmuste eest kohtulikult vastutusele võetakse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles