Vene pealinnas vurasid tankid ja raketikompleksid

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tuhanded Vene sõdurid marssisid vastselt ametisse vannutatud presidendi Vladimir Putini pilgu all täna Moskvas üle Punase väljaku, et tähistada 67 aasta möödumist Teises maailmasõjas Natsi-Saksamaa üle saavutatud võidust.

Kokku marssis üle kuulsate munakivide iga-aastase võidupäeva paraadi ajal üle 14 000 sõjaväelase, Venemaa sõjalist võimsust demonstreeriti ka rakettide ning muu sõjatehnika abil.

Paraad algas vägede ülevaatusega kaitseminister Anatoli Serdjukovi poolt ning sõjaorkestri muusikaga, mis üle väljaku kajas. Putin vaatas paraadi tribüünilt koos oma uue peaministri Dmitri Medvedeviga.

Putin võitis eile parlamendi heakskiidu oma eelkäija Medvedevi asumisele peaministri ametisse, vastavalt mullu septembris välja kuulutatud ametivahetuse kavale.

Pärast tugeva vihmasajuga hommikut kinnitasid Vene õhujõud, et selle lennukid ajasid Moskva kohalt vihmapilved minema. Tegemist on tavapäraseks muutunud praktikaga enamiku Venemaa pealinnas toimuvate suurürituste ajal.

Õhujõudude pressiesindaja Vladimir Drik ütles uudisteagentuurile Itar-Tass, et neli lennukit, pardal spetsiaalsed pilvi kõrvaldavad kemikaalid, tõusis õhku kella kuue paiku Moskva aja järgi.

Uudisteagentuuri Interfax teatel oli seekordse paraadi eripäraks see, et kõik sellel osalenud kandsid paraadvormi, välja arvatud mehhaniseeritud kolonni koosseis. Eelmisel aastal riietati kõik paraadil osalenud välivormi.

Esimest korda osalesid paraadil uued soomustatud autod Rõs, mis saadavad strateegiliste raketikomplekside Topol-M stardiseadeldisi. Kokku osales paraadil sadakond tehnikavahendit: sõidukid Tigr, soomukid BTR-80, tankid T-90, iseliikuvad suurtükid Msta-S, õhutõrjekompleksid Buk-M2, õhutõrje raketi- ja kahurikompleksid Pantsir-S1, samuti õhutõrjerakettide S-400 stardiseadeldised ning raketikomplekside Iskander-M ja Topol-M stardiseadeldised. Sillutise kaitseks paigaldati tankiroomikutele kummist katted.

Üle väljaku lendas ka viis helikopterit Mi-8, mis kandsid Venemaa, relvajõudude, maavägede, õhujõudude ja mereväe lippe.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles