Euroopa Liit tähistas 62. sünnipäeva Firenzes

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ELi majandus- ja rahandusvolinik Olli Rehn ütles Firenzes, et Euroopa on jõudmas olulisse pöördepunkti.
ELi majandus- ja rahandusvolinik Olli Rehn ütles Firenzes, et Euroopa on jõudmas olulisse pöördepunkti. Foto: SCANPIX

Euroopa Liit tähistas täna Firenzes oma 62. sünnipäeva Itaalia peaministri Mario Monti eestvedamisel korraldatud konverentsiga.

«Euroopa on jõudmas olulisse pöördepunkti,» ütles majandus- ja rahandusvolinik Olli Rehn konverentsil.

«Me peame püsima majanduse stabiliseerimise kursil ja samal ajal tugevdama meetmeid jätkusuutlikuks majanduskasvuks ja töökohade loomiseks,» ütles ta 13. sajandi Palazzo Vecchios toimunud konverentsil.

Kreeka ja Prantsusmaa valimised pühapäeval tõid välja kõhklemise Saksamaa nõutud kärbete jätkamise ja paindlikumate eelarvereeglite osas.

«Eliidi, liidrite ja rahva vahel on küsimused, mure, mõnikord ka viha, lõhed,» ütles siseturu- ja teenuste volinik Michel Barnier usutluses AFP-le. «On raske leida tasakaalu meetmete vahel, mis on turgudele usaldusväärsed, ja meetmete vahel, mida inimesed taluda suudavad.»

Ta kutsus korraldama kodanike konverentsi, kus Euroopa poliitikud ja ametiühinguliidrid saaksid arvamust avaldada. Sellegipoolest toonitas ta kärbete jätkamise vajadust, nimetades seda «lihtsalt heaks juhtimiseks pärast kuni 30 aastat vasak- ja parempoolsete poliitiliste liidrite lodevust».

Novembris Silvio Berlusconi asemel asjatundjate valitsust juhtima asunud endine eurovolinik Monti on nõudnud, et Itaalial oleks ELi otsustes suurem sõnaõigus.

Prantsuse presidendiks valitud François Hollande on nõudnud peaaegu kogu Euroopa Liidu heakskiidu saanud fiskaalleppe muutmist, et seal oleks rohkem majanduskasvu ergutavaid meetmeid.

Saksa kantsler Angela Merkel on kinnitanud, et pikkade läbirääkimistega saavutatud pakti uuesti arutusele ei võeta.

Enne otsustavat tippkohtumist 28.-29. juunil kogunevad Euroopa liidrid veel 23. mail. Selle kohtumise peateemaks tõotab kujuneda Kreeka, kus valijad avaldasid toetust kärpekava vastu olevatele parteidele.

Kreeka poliitliidrid ei ole suutnud moodustada valitsust, mis viiks ellu ELi ja Rahvusvahelise Valuutafondi (IMF) päästepaketi saamiseks vajalikke kärpeid.

Täna valitsuskõnelusi alustanud vasakpoolne Syriza on lubanud võimule tulles öelda lahti kõigist ELi ja IMFi nõutud meetmetest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles