Auschwitzi koonduslaagri joonised pandi näitusele

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Auschwitzi koonduslaagri joonised pandi näitusele.
Auschwitzi koonduslaagri joonised pandi näitusele. Foto: Reuters / Scanpix

Ühest Berliini korterist novembris avastatud unikaalsed Auschwitz-Birkenau koonduslaagri joonised pandi eile näitusele.


Saksa päevalehe Bild teatel pandi näitusele 29 aastatel 1941-1943 Poola lõunaosas Oświęcimi linna juures natsionaalsotsialistiku režiimi ajal asunud Auschwitz-Birkenau surmalaagrist valminud joonist. Muu hulgas on ka gaasikambrite ja krematoorimi plaanid, vahendas AFP.

Näituse avas rahvusvahelise Auschwitzi nõukogu esimees ja endine Poola välisminister Wladyslaw Bartoszewski, kes on ise endine surmalaagri vang.

«Auschwitzi joonised puudutavad iga mõtleva ja tunnetega indiviidi hinge, sest need on inimeste poolt toime pandud ebainimlikkuse väljendus,» ütles Bartoszewski.

Poola lõunaosas asuv Oświęcimi linna sõjaväegarnison muudeti koonduslaagriks 1940. aastal, kui sinna toodi esimesed rongitäied vange, kes siis olid peamiselt Poola vastupanuvõitlejad.

Lähedalasuva Birkenau surmalaagri ehitustöödega alustati 1941. aastal ning täisvõimsusel rakendati see tööle kaks aastat hiljem.

Erinevatel andmetel tapeti või suri kurnatuse, haiguste ja nälja tagajärjel Auschwitz-Birkenau surmalaagris kuni poolteist miljonit inimest. Suurem osa ohvritest olid juudid, kuid hukkunute seas oli ka mustlasi, sõjavange, poliitilisi vange ja vaimulikke.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles