Püssimehed ründasid Ekvatoriaal-Guinea pealinna

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
TO GO WITH AFP STORY : Guinee equatoriale: 'Culte de la personnalite pour Teodoro Obiang' by Patrick Fort
A car drives past an official portrait of President Teodoro Obiang Nquema on a street of Malabo, Equatorial Guinea, on July 10, 2008. Hagiographies, portraits, flattering articles, songs... the Equatorial Guinea President who has been ruling the country with an iron fist since 1979, has organized a cult around his personnality.     AFP PHOTO / PATRICK FORT
TO GO WITH AFP STORY : Guinee equatoriale: 'Culte de la personnalite pour Teodoro Obiang' by Patrick Fort A car drives past an official portrait of President Teodoro Obiang Nquema on a street of Malabo, Equatorial Guinea, on July 10, 2008. Hagiographies, portraits, flattering articles, songs... the Equatorial Guinea President who has been ruling the country with an iron fist since 1979, has organized a cult around his personnality. AFP PHOTO / PATRICK FORT Foto: PATRICK FORT/AFP

Mootorpaatidel saabunud püssimehed ründasid teisipäeva varahommikul Ekvatoriaal-Guinea pealinna Malabot ning sattusid tulevahetusse valitsusvägedega, teatasid kohalikud elanikud ja meedia.

Malabo elanikud ütlesid, et neid äratas hommikul tulistamine presidendipalee lähistel. Ekvatoriaal-Guinea on Sahara-taguse Aafrika suuruselt kolmas naftatootja ning saarel asuv pealinn on kiiresti arenev keskus.

Hispaania endises koloonias on aastakümneid valitsenud ebastabiilsus ja 2004. aastal üritas rühm palgasõdureid presidenti kukutada. Kuid kunagise emamaa kinnitusel on valitsus välistanud riigipöördekatse.

«Paistab, et tegu on pigem kuriteo, mitte millegi poliitilisega. Ekvatoriaal-Guinea valitsus on välistanud riigipöörde. Hetkel on olukord rahulik,» ütles Hispaania välisministeeriumi pressiesindaja.

Ühe läänest pärit ja anonüümsust palunud kohaliku elaniku sõnul oli tulevahetuse ajal näha ka armeekoptereid ja sõjalennukeid.

«See oli automaatrelvade tuli. Aktiivne tulevahetus kestis vähemalt tunni. Mitmelt poolt teatati, et kasutati mingeid kiirpaate. Vähemalt üks paat tõi inimesed enne tulevahetust kohale,» ütles ta.

AFP kuulis pealtnägijatelt, et kui valgeks läks, kontrollisid tänavaid juba julgeolekujõud ning teedele rajatud tõkete juures küsiti dokumente ning otsiti sõidukeid läbi, vahendas BBC News.

Reutersil ei õnnestunud saada ühendust president Teodoro Obiang Nguema Mbasogo valitsusega ja ründajate kavatsused ei ole esialgu selged.

Hispaania riiklik uudisteagentuur EFE tsiteeris Ekvatoriaal-Guinea valitsuse pressiesindajat Jeronimo Osat, kelle sõnul korraldas rünnaku relvarühmitus, mis tegutseb naftarikka Nigeri jõe delta lähedal Guinea lahes. Selle piirkonna püssimehed on Kameruni ja Ekvatoriaal-Guinead varemgi merelt rünnanud.

Osa sõnul tulid ründajad kohale puidust mootorpaatides ja presidendi julgeolekuväed tõrjusid nad tagasi. Seejärel asusid mässulised positsioonidele linnatänavail. Konfliktis sai surma kaks inimest, kuid Osa ei öelnud, kummal poolel nad olid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles