Berlusconi tankist mõisteti süüdi altkäemaksu võtmises

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Itaalia peaminister Silvio Berlusconi pressikonverentsil.
Itaalia peaminister Silvio Berlusconi pressikonverentsil. Foto: AP / Scanpix

Itaalia kohus mõistis täna altkäemaksu võtmises süüdi Briti advokaadi David Millsi ning määras talle nelja ja poole aasta pikkuse vanglakaristuse, samas kui väidetav altkäemaksu andja, praegune peaminister Silvio Berlusconi pälvis seadusemuudatusega puutumatuse.


Mills mõisteti süüdi selle eest, et ta võttis vastu 400 000 naela suuruse summa, mille prokuröride kinnitusel maksis talle just meediamagnaat ja kolmekordne valitsusjuht Berlusconi isiklikult, vahendas

BBC News

.

Briti advokaat olevat saanud raha selle eest, et andis valetunnistusi kahel teisel korruptsiooniprotsessil, millesse peaminister oli segatud, kinnitab prokuratuur. Uurijate andmetel tasuti altkäemaksuga kinnisvaralaenu.

Berlusconi eitab süüdistusi, ehkki advokaat on temalt raha saamise varem kirjalikult üles tunnistanud, kuigi väitis siis, et ta ei ole otseselt valetanud kohtus, vaid hoidis lihtsalt osa oma teadmisi endale. Hiljem mees jälle muutis oma ütlusi ning väitis olevat saanud raha kelleltki teiselt.

Itaalia peaministriks mullu aprillis taas tõusnud suurärimees pääses aga protsessilt minema pärast seda, kui lasi vastu võtta seaduse, mis annab talle kui tähtsale riigijuhile immuniteedi.

Mills oli magnaadi konsultant offshore-maksuparadiiside küsimustes. Tema lahus elav abikaasa on aga Briti olümpiaminister Tessa Jowell, kes vabastati hiljem igasugusest süüst Briti parlamendis korraldatud juurdluse tulemusena, ehkki saadud raha kasutati omal ajal väidetavalt mõlema ühiste laenude kustutamiseks.

Kohtusaalis ise mitte viibinud süüdistatav tegi täna kohe avalduse, milles ta väljendas suurt pettumust otsuse üle ja kinnitas oma süütust, nimetades protsessi «ülimalt poliitiliseks». Samuti arvas ta, et tal on apellatsiooni korral hea võimalus otsust muuta.

Berlusconi võib pärast valitsusjuhi kohalt lahkumist ja puutumatuse kaotamist sama juhtumi pärast samuti uuesti kohtupinki sattuda, kui tema väidetav kuritegu ei ole vahepeal aegunud. Millsile väidetav altkäemaksuandmine puudutab protsesse, mis toimusid juba 1997. ja 1998. aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles