Kreeka sotsialistid said ülesandeks valitsus moodustada

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
PASOKi liider Evangelos Venizelos (vasakul) koos president Karolos Papouliasega.
PASOKi liider Evangelos Venizelos (vasakul) koos president Karolos Papouliasega. Foto: SCANPIX

Kreeka president Karolos Papoulias tegi neljapäeval sotsialistide liidrile Evangelos Venizelosele ülesandeks moodustada valitsus, millega kaks erakonda ei ole pärast valimisi toime tulnud.

Venizelos, kelle PASOK-i partei tuli valimistel kolmandaks, ei suuda kardetavasti samuti seda, mis ei õnnestunud valimiste võitjal, konservatiivsel Uuel Demokraatial ja teise tulemuse saavutanud vasakäärmuslikul Syrizal.

Kui valitsust ei suudeta loomulikul teel kokku panna, võib president nõuda parteidelt erakorralise koalitsiooni moodustamist. Kui sellestki 17. maiks asja ei saa, kuulutatakse välja uued valimised.

«Meie ettepanek on luua ühtsusvalitsus, euroopameelsete jõudude koostöö,» ütles Venizelos ajakirjanikele, tunnistades, et ülesanne pole kergete killast, kuid siiski teostatav.

«Selge see, et inimesed soovivad stabiilsust ja tahavad (uusi) valimisi ära hoida,» tõdes ta.

Valijad karistasid pühapäeval PASOKit ja Uut Demokraatiat rahvusvaheliste laenude nimel läbi viidud kokkuhoiumeetmete eest. Valimiste tulemusena langes kahe erakonna kohtade arv 300-kohalises parlamendis 149ni, eelmises parlamendis oli neil 201 kohta.

Ülejäänud 151 kohta läks kärpemeetmete vastu astunud erakondadele, kuid ka nende hulka kuuluv Syriza ei suutnud valitsust kokku panna.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles