Hispaaniat ärritab Briti printsi kava külastada Gibraltarit

Jürgen Tamme
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suurbritannia ja Põhja-Iiri prints Edward.
Suurbritannia ja Põhja-Iiri prints Edward. Foto: SCANPIX

Hispaania välisministeerium avaldas täna vastuseisu Suurbritannia ja Põhja-Iiri printsi Edwardi kavale külastada vaidlusalust Gibraltarit.

Kuninganna Elizabeth II noorima lapse ja kolmanda poja, Wessexi krahvi tiitlit kandva Edwardi visiit Pürenee poolsaare lõunatipus asuvale Gibraltarile toimub 11.-13. juunini, vahendas uudisteagentuur AFP.

Madridis resideeruva Briti suursaadiku Giles Paxmaniga kohtunud Hispaania välisministeeriumi esindaja Santiago Cabanase sõnul tunneb riigi valitsus Edwardi ja tema abikaasa Sophie Rhys-Jonesi visiidi pärast aga ärritatust ja ebamugavust.

Gibraltari kuuluvus ja poliitiline staatus on Londoni ja Madridi jaoks hell teema ja kokkuleppele pole veel jõutud.

Hispaania jäi Gibraltarist ilma Hispaania pärilussõja ajal 1704. aastal. 1713. aastal sõlmitud Utrechti rahuleping Prantsusmaa ja Suurbritannia vahel nägi ette Gibraltari andmise Inglismaale. Hispaania kinnitusel on see leping ebaseaduslik, sest sõlmiti hispaanlaste selja taga.

Kaljunuki Hispaaniale tagastamise vastu on ka kohalikud elanikud, kes kardavad, et see piirkond võib kaotada oma staatuse vabakaubandustsoonina, mis on Gibraltari rikkuse allikas. Briti peaministri David Cameroni kinnitusel on Gibraltari tulevik sealsete elanike otsustada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles