Hispaania kohtunik keelustas kahe baski partei tegevuse

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Baskimaa iseseisvust taotlev ja keskvalitsust kritiseeriv plakat.
Baskimaa iseseisvust taotlev ja keskvalitsust kritiseeriv plakat. Foto: AP / Scanpix

Hispaania peamine terrorismivastase võitluse kohtunik keelustas täna kahe Baskimaa iseseisvusmeelse erakonna poliitilise tegevuse vähemalt kolmeks aastaks, ütlesid kohtuallikad.

Kohtunik Baltasar Garzon ütles, et otsus käib erakondade Askatasuna ja D3M (Demokraatia Kolm Miljonit) kohta ja kehtib kolm aastat, võimalusega pikendada keeldu viiele aastale.

Hispaania ülemkohus toetas 8. veebruaril valitsuse palvet keelustada parteidel osalemine Baskimaal 1. märtsil peetavatel kohalikel valimistel seoses sidemetega baski separatistliku rühmitusega ETA ja selle poliitilise tiivaga Batasuna. Viimase tegevus keelustati aastal 2003.

Ülemkohtu otsust kinnitas riigi kõrgeim kohus ehk konstitutsioonikohus 12. veebruaril.

Äärmuslikke Baskimaa parteisid toetab umbes kümnendik baski valijaist.

Aasta tagasi keelustas Hispaania ülemkohus kahe äärmusliku erakonna, Baski Maade Partei (PCTV) ja Rahvuslik Baski Aktsioonipartei (ANV), tegevuse. Ka siis oli otsuse aluseks seotus ETA-ga.

Euroopa Liidu terroristlike rühmituste nimekirja kantud ETA-t peetakse vastutavaks 825 inimese tapmises. Rühmitus on neli aastakümmet pidanud keskvõimu vastast võitlust, eesmärgiga kuulutada Põhja-Hispaania ja Edela-Prantsusmaa aladel välja iseseisev Baski riik.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles