Kreekat ähvardavad uued valimised

LETA/REUTERS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
PASOKi liider Evangelos Venizelos (vasakul) koos president Karolos Papouliasega.
PASOKi liider Evangelos Venizelos (vasakul) koos president Karolos Papouliasega. Foto: SCANPIX

Kreeka sotsialistide juhist Evangelos Venizelosest sai täna uusim poliitik, kes loobus katsetest moodustada valitsus, mistõttu on presidendil veel ainult üks võimalus uute valimiste vältimiseks.

Kreeka poliitika on kaoses, sest valijad alandasid ainsaid parteisid, mis toetasid Euroopa Liidu ja Rahvusvahelise Valuutofondi (IMF) päästepakette. Ilma välisabita ähvardab riiki pankrot ja eurotsoonist lahkumine.

Venizelos, kes oli abipaketi üks peamisi läbirääkijaid, sai konservatiivse Uue Demokraatia ja vasakäärmusliku SYRIZA järel kolmandaks liidriks, kes tunnistas, et ei suuda valitsust moodustada.

Venizelos kohtub laupäeval kell 10 GMT järgi (Eesti aja järgi kell 13) president Karolos Papouliasega, et oma mandaadist loobuda. Seejärel peab president kutsuma enda juurde võimaliku koalitsiooni lootuses kõigi parlamendierakondade juhid - alates kommunistidest ja lõpetades paremäärmusliku Kuldse Koidikuga.

See võib mitu päeva aega võtta ning analüütikute sõnul on kõige tõenäolisem stsenaarium uued valimised juuni keskpaigas. See suurendaks pankrotiohtu ja annaks SYRIZA 37-aastasele liidrile Alexis Tsirpasele veelgi suurema häältesaagi, nagu selgus esimesest valimistejärgsest arvamusküsitlusest.

Küsitlus näitas, et SYRIZA saaks 27,7 protsenti häältest. Valimistel sai erakond 11 protsenti, ilmselt on nende taha nüüd koondunud teiste väikeparteide pooldajad, kes päästepaketti ei soovi. Valimisvõit annaks erakonnale automaatselt veel 50 lisakohta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles