Allikas: mereväe juhataja vallandamise põhjustas põleng tuumaallveelaeval

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vladimir Võssotski.
Vladimir Võssotski. Foto: SCANPIX

Vene mereväe komandöri admiral Vladimir Võssotski vallandamine võib olla seotud hiljutise tulekahjuga tuumaallveelaeva Jekaterinburgi pardal, ütles Vene kindralstaabi kõrge allikas täna Interfaxile.

«Jekaterinburgi tulekahju, mis puhkes vahetult enne aastavahetust laevaremonditehases, kui allveelaeva pardal olid raketid, oli valitsusele ja kaitseministeeriumile viimane piisk. Seni ei ole vahejuhtumi kohta ametlikku raportit tehtud, kuid tehtud on esialgsed järeldused ja arendatud presidendi seadluseks,» ütles ta.

Enne vahejuhtumit puhkes tulekahju Moskva lähedal asuvas mereväebaasis ja president hoiatas Võssotskit tema ebakompetentsuse pärast. Lisaks toimusid Võssotski ametiajal tulekahju Uljanovski arsenaliplahvatus ja õnnetus tuumaallveelaeva Nerpa pardal.

2008. aasta 8. novembril täitusid Jaapani merel katsesõitu teinud alusel, mis kandis toona nime Nerpa, kogemata käivitatud tulekustutussüsteemi kaudu ruumid mürgise freooniga. Hukkus 20 meest, 21 sai raske mürgituse. Hukkunute hulgas oli kolm mereväelast ning 17 laevaehitusspetsialisti, kellest enamik olid Amuuri laevaehitustehase töötajad.

Allikas tõrjus väiteid, et Võssotski oli väidetavalt vastu mereväestaabi Peterburgi üleviimisele.

«Vastupidiselt laialt levinud arvamusele ei olnud Võssotski kunagi selle otsuse vastu,» ütles ta. «Vastupidi - mereväe juhatus ja laevastikud heitsid admiralile ette liigset leebust ja mereväe huvide eest mitte seismist, ja seda, et ta ei seisnud vastu meetmetele, mis võtsid mereväelt eraldiseisva väeliigi sõltumatuse.»

Allikas lisas, et Võssotski ametiajal on mereväe staatus langenud ja kõik laevastikud allutati strateegilistele väejuhatustele: Põhja ja Balti laevastik liideti Lääne sõjaväeringkonnaga, Vaikse ookeani laevastik Ida sõjaväeringkonnaga, Musta mere laevastik ja Kaspia mere laevastik Lõuna sõjaväeringkonnaga.

Mereväe staap optimeeriti ja muudeti puhtalt haldusorganiks, mis vastutab tehniliste, esindus-, haridus- ja teadusvaldkondade eest.

Allikas toonitas, et admirali ei vabastatud teenistusest.

«On tähtis, et admiral osales president Vladimir Putini ametivandetseremoonial,» ütles ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles