Briti Vene-ekspert Tallinnas: süsteem elab Putini üle

Kadri Veermäe
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vladimir Putin.
Vladimir Putin. Foto: SCANPIX

«Süsteem on Putinist suurem –süsteem elab Putini üle ja võib tast ka lahti saada,» sõnas täna Tallinnas toimunud konverentsil tuntud Venemaa-ekspert.

Raha ja võimu segule baseeruv süsteem sarnaneb Briti rahvusvaheliste suhete analüüsiinstituudi Chatham House’i eksperdi James Sherr’i sõnul patrooni-kliendi suhetele. «Boriss Jeltsini ajal ostis raha võimu, kuid nüüd ostab võim raha,» sõnas Sherr täna Tallinnas toimunud Lennart Meri konverentsil.

Moskva Carnegie keskuse analüütiku Lilia Ševtsova sõnul pole aga Vene poliitiline süsteem seestpoolt reformitav, vaid vajab välist tõuget. «Küsimus on aga selles, kas nõiarattast võib välja saada, kui iga järgmine režiim on eelmisest kiskjalikum,» lisas Ševtsova.

Tema sõnul aitab Venemaa presidendile Vladimir Putinile kaasa asjaolu, et muu maailm tahab Venemaad näha muutumatuna.

Ka Briti politoloogi Bobo Lo sõnul ei huvita Läänt ülemäära, mis Venemaal toimub, vaid peamiseks huviks on säilitada kasulikke suhteid. Seda tuleb arvestada ka seoses Vene opositsiooniga. «Opositsioon peab aru saama, et keegi neid aitama ei hakka,» ütles Lo.

Tema hinnangul seisab Vene opositsioonil täiesti teistsuguse poliitilise süsteemi moodustamiseks ees mitmed väljakutsed. Nimelt peavad nad panustama rohkem avalikule diplomaatiale ning võitlema kuvandiga, justkui oleks nad vaid Lääne toetusel püsiv hellitatud keskklass.

Lisaks peab opositsioon mitmekesistama oma sotsiaalmajanduslikku baasi, et sinna oleks kaasatud kõik ühiskonnakihid, ütles Lo.

«Vene opositsioon peab selgelt väljendama oma poliitilist programmi. Üldpõhimõtetest tuleb liikuda üksikasjadeni. Poliitika peab olema kohaliku eluga seotud, inimesi mõjutama,» ütles Lo. Seetõttu tuleb tema hinnangul liikuda isiksustelt normidele, põhimõtetele ja institutsioonidele ning vältida liiga laiale sihtgrupile panustamist.

«Praegu tundub režiimi meeleheitlik tahe jääda olevat suurem kui opositsiooni tahe, et nad kaoksid,» lisas Lo.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles