Parempopulistide toetab üha enam rootslasi

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toimetaja: Jürgen Tamme
Copy
Jimmie Åkesson 2010. aastal.
Jimmie Åkesson 2010. aastal. Foto: SCANPIX

Sotsiaaldemokraatide, mõõdukate ja roheliste järel on Rootsi populaarsuselt neljandaks erakonnaks tõusnud parempopulistlikuks peetav Rootsi Demokraatlik Partei (SD). 

Päevalehes Svenska Dagbladet ilmunud Sifo arvamusuuringu tulemuste järgi tõusis erakonna toetus kuu aja jooksul 1,9 protsenti 6,6 protsendini. Erakonna populaarsuse tõusu on põhjendatud läinud pühapäeval toimunud teledebatiga, kus SD liider Jimmie Åkesson pälvis suurt tähelepanu, vahendas The Local.

2010. aasta valimistel esmakordselt parlamenti pääsenud erakonna toetajaskonna moodustavad karmimat immigratsioonipoliitikat toetavad rootslased. Erakonna kinnitusel põhjustab immigratsioon Rootsis, kus ligi viiendik elanikkonnast on sündinud sisserändajatest vanemate perre või välismaal, suuri majandus- ja sotsiaalprobleeme. SD on hoiatanud rootslasi ka islamirevolutsiooni eest.

«Me näeme, et erakond on püüdnud oma politiikat laiendada, aga mitte väga edukalt,» märkis Sifo esindaja Toivo Sjörén Svenska Dagbladetile, lisades siiski, et immigratsiooniküsimus pole siiski enam SD ainus märksõna.  

Küsitluse järgi on kõige populaarsemaks Rootsi erakonnaks opositsioonilised sotsiaaldemokraadid, keda toetab 36,7 protsenti küsitlusele vastanuist. Neile järgnevad valitsevad mõõdukad, kelle toetus on 27,7 protsenti ja rohelised.

SD-le järgnevad aga Vasakpartei ning võimuliitu kuuluvad Liberaalne Rahvapartei, Keskpartei ja kristlikud demokraadid.

Tagasi üles