Wikipedia vea tõttu lisandus Saksa ministri kümnele eesnimele veel üks

Mari Kamps
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saksa majandusminister Karl-Theodor zu Guttenberg
Saksa majandusminister Karl-Theodor zu Guttenberg Foto: AFP / Scanpix

Viga Saksamaal hiljuti ametisse astunud majandusministri nimes levis Wikipediast meediaväljaannetesse.


Aadlikust ministri õige nimi on Karl Theodor Maria Nikolaus Johann Jacob Philipp Franz Joseph Sylvester Freiherr von und zu Guttenberg.

Kui tema võimaliku nimetamise ümber liikus alles kuuldusi, lisas üks naljahammas netientsüklopeediasse mehe niigi rohkete eesnimede hulka veel ühe - Wilhelmi.

Sealt levis vigane nimekuju Karl Theodor Maria Nikolaus Johann Jacob Philipp Wilhelm Franz Joseph Sylvester Freiherr von und zu Guttenberg rahvusvahelisse meediasse.

Karl-Theodor zu Guttenbergi vigast nimeversiooni levitas ka Saksa press - Bild, Süddeutsche Zeitung, spiegel.de, Handelsblatt.com ja heute.de jne. Tõenäoliselt olid toimetajad ebatavaliselt pika nime kontrollimiseks kasutanud just netientsüklopeediat.

Juhtum näitab, kuidas väärinfo võib Wikipediast levida meediasse ja muutuda «tõeks», kui andmete õigsust kontrollitakse vaid selle allika järgi.

Ministri nime muutunud naljahammas, kelle nime Bildi toimetus ei avaldanud, räägib sellest detailselt ajalehe blogide veerus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles