Hiigelkahju tõttu lahkub USA suurpangast mitu tippjuhti

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
J.P.Morgan Chase peakorter New Yorkis.
J.P.Morgan Chase peakorter New Yorkis. Foto: SCANPIX

J.P.Morgan Chase investeeringute juht Ina Drew ja veel kaks tippjuhti peavad usalduse kaotamise tõttu ettevõttest lahkuma juba sel nädalal, kirjutab Reuters.

Neljapäeva hilisõhtul teatas varade mahu järgi USA suurim pank, et on ebaõnnestunud tuletistehingute tõttu saanud üle kahe miljardi dollari kahjumit.

Investeerimispanga tegevjuht James Dimon pole seni selgitanud täpselt, millised tehingud on metsa läinud. Ta on öelnud lihtsalt et algselt riskide maandamiseks mõeldud tehingud mõeldi läbi halvasti, juhiti halvasti ning tehingute kulgemist monitooriti halvasti.

«Seda poleks mitte kunagi tohtinud juhtuda,» kinnitas Dimon.

The Wall Street Journal kirjutas nädalavahetusel, et kahjumite põhjuseks on tehingud tuletisväärtpaberitega, mille nimetus on CDS (Credit Default Swaps) - mis on kindlustused ettevõtete maksujõuetuse vastu. Kauplejaks oli majanduslehe andmetel panga Londonis asuva üksuse Chief Investments Officer (CIO) töötaja Bruno Michel Iksil, kelle hüüdnimedeks on Londoni Vaal (ka Valge Vaal).

Chief Investment Office (CIO), mille olemusest polegi analüütikud väga täpselt aru saanud, ülesandeks oli kaitsta panka majanduse ja turgude languse eest. Selle aasta alguses võttis CIO turgude suhtes positiivsema nägemuse ning hakkas ettevõtetega seotud CDSe agressiivselt müüma.

Ajakirjanduse andmetel Bruno Michel Iksil töötab endiselt pangas.

Panga olukorraga kursis oleva allika teatel olevat tehingust põhjustatud kahjum 2,3 miljardit dollarit ning see hakkas kogunema aprilli teisel poolel ning mai esimestel päevadel, mis teeb keskmiselt 153 miljonit dollarit päevas ning ulatus maksimaalselt kuni 200 miljoni dollarini päevas. CIO väärtpaberiportfelli suurus on 374 miljardit dollarit ehk 15 protsenti panga varade mahust.

Reedel kukkus J.P.Morgani aktsia hind 9,3 protsenti.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles