Iisrael seadis sõduri vabastamise Gaza vaherahu tingimuseks

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Iisraeli ametistlahkuva peaministri Ehud Olmerti julgeolekukabinet otsustas täna, et ei lõpeta piiriblokaadi Gaza sektori ümber enne, kui islamistlik Hamasi liikumine on nõustunud vabastama kahe ka poole aasta eest röövitud sõdurit.


Sellega pannakse ootele ka Egiptuse pikaajalisem rahuplaan. Olmerti kabinet hääletas otsuse poolt ühehäälselt. Gaza liidrid on aga juba tauninud kahe küsimuse sidumist, vahendas Reuters.

Iisraeli armee staabiseersant Gilad Shalit langes suletud tsooni piiri ääres Palestiina äärmuslaste kätte vangi 2006. aasta juunis. Hamas on tema tagastamise eest nõudnud kuni 1400 palestiinlasest vangi vabastamist juudiriigis.

«Piiriületuspunktid on avatud ja jäävad avatuks humanitaarabile,» ütles Olmerti pressiesindaja Mark Regev, kelle sõnul on aga juudiriik otsustanud, et selle «igasugune laiendamine sõltub Shaliti saatusest.

Iisraeli sõjavägi andis täna öösel taas Gaza sektoris õhulööke, mis olid ametliku kinnituse kohaselt mõeldud salaveotunnelite hävitamiseks, kuid tabasid muu hulgas ka üht mošeed Khan Younises.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles