Gdanski laevatehase väravale pandi taas Lenini nimi

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gdanski laevatehase 2. värav.
Gdanski laevatehase 2. värav. Foto: SCANPIX

Poola Solidaarsuse liikumise sünnikoha – Gdanski laevatehase – 2. väravale pandi vaatamata protestidele tagasi pühendus Leninile, kirjutab Poola Raadio koduleht.


Viidates seadustele, mis keelavad kommunistliku ideoloogia propageerimise, üritasid konservatiivse Seaduse ja Õigluse partei parlamendisaadikud ning Solidaarsuse ametiühingu laevatehase komisjon takistada Lenini-viite naasmist.

Prokuratuur aga keeldus võtmast menetlusse nende hagi Gdanski linnapea Pawel Adamowiczi vastu, leides, et vana silt tuleb taastada kultuuripärandi säilitamise ja hariduslikel eesmärkidel.

Adamowiczi sõnul taastati laevatehase väravate külma sõja aegne välimus selleks, et need saaks ajaloomälestisena kaitse alla võtta. Oma isiklikus blogis märkis meer, et Lenini nime naasmine näitab ajaloo irooniat, seda, kuidas tema järgi nimetatud vabrikust algas tema loodud ideoloogia langus.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles