Kõrgõzstani parlament hääletas õhuväebaasi sulgemise poolt

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kõrgõzstani parlament otsustas tänasel hääletusel sulgeda riigi territooriumil asuva USA sõjaväebaasi.


AFP teatel oli hääletusel osalenud 87st saadikust 78 valitsuse ettepaneku poolt. Otsust toetas president Kurmanbek Bakijevi valitsuspartei Ak Žol, millel on 90-kohalises parlamendis 71 kohta.

Baasi sulgemise poolt hääletasid ka kommunistid, sotsiaaldemokraadid hääletusel ei osalenud. USA ja Kõrgõzstani vahel sõlmitud lepingus võetud kohustuste jätkamist toetas vaid üks parlamendisaadik, teatas Reuters.

Bakijevi kinnitusel otsustas Biškek Manase õhuväebaasi sulgeda majanduslikel põhjustel, sest Ühendriigid ei soovinud selle eest tasuda õiglast turuhinda.

Manase õhuväebaas on Afganistanis teenivate Ühendriikide ja NATO liitlasvägede väeüksuste varustamisel oluline lüli ja selle sulgemine on tõsine katsumuseks USA presidendile Barack Obamale, kes on lubanud saata Afganistani lisavägesid.

Vahetult enne Kõrgõzstani juhtkonna otsust, teatas Kreml, et annab riigile soodsatel tingimustel laenu ning kustutab osa varasemast võlast sootuks ära. Väidetavalt oli laenu saamise eeltingimuseks USA lennuväebaasi sulgemine.

Ka avalikkuses peetakse baasi sulgemise peamiseks põhjuseks asjaolu, et Venemaa pole rahul Ühendriikide sõjalise kohalolekuga Kesk-Aasias

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles