Briti minister: NATO territoorium vajab kaitset

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Briti kaitseminister John Hutton presszikonverentsil NATO peakorteris.
Briti kaitseminister John Hutton presszikonverentsil NATO peakorteris. Foto: AP / Scanpix

Suurbritannia kaitseminister John Hutton teeb meedia andmetel tänasel NATO kohtumisel ettepaneku luua püsiv 3000-meheline kaitseüksus, mis julgestaks eeskätt alliansi idapoolseid liikmeid kardetud sissetungi vastu.


Financial Times

ile intervjuu andnud minister märkis, et selline jõud aitaks veenda idaeurooplasi, et NATO kaitseb neid rünnaku vastu, nagu näeb ette sõjalise liidu põhikirja viies artikkel, vahendas AFP.

Poolas täna kolleegidega toimuva kohtumise eel arvas, et seda on eriti vaja Balti riikidel, kelles tekitas häiret Venemaa sõjaline sissetung Gruusiasse mullu augustis.

Huttoni hinnangul murraks see samm ka patiseisu alliansile ammu luua plaanitud 25 000-mehelise NATO kiirreageerimisüksuse (NRF) ümber, sest seni on vaieldud selle rolli üle.

NATO kaitseministrid kohtuvad täna Poola linnas Krakówis, et arutada strateegiat Afganistani julgeoleku tagamisel. USA kaitseminister Robert Gates avaldab seal tõenäoliselt liitlastele survet suurendada oma panust võitluses Talibani vastu.

«Ma loodan, et see muudaks NATO jaoks kergemaks ka enama tegemise Afganistanis, kui nüüd ollakse kindlad, et on olemas kodumaad pühendunult kaitsev üksus, millel ei ole prioriteetide seas peale Euroopa sisejulgeoleku muid ülesandeid,» arvas Hutton oma ettepaneku jätkuks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles