Hiina aktivist Chen Guangcheng viidi Pekingi lennujaama

, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA suursaadik Hiinas Gary Locke (vasakul) saatmas aktivist Chen Guangchengi 2. mail Pekingis tehtud fotol.
USA suursaadik Hiinas Gary Locke (vasakul) saatmas aktivist Chen Guangchengi 2. mail Pekingis tehtud fotol. Foto: SCANPIX

Pime Hiina aktivist Chen Guangcheng teatas täna, et viibib Pekingi rahvusvahelises lennujaamas ning usub, et lendab sealt varsti New Yorki.

«Olen lennujaamas. Mul ei ole passi. Ma ei tea, millal ma lahkun. Arvan, et lähen New Yorki,» ütles ta AFP-le telefoni teel.

Chen rääkis, et Hiina võimud annavad tema passi ilmselt otse USA ametnikele, kes sisestavad sinna viisa, enne kui dokumendi talle üle annavad.

Chen (40) on viimased paar nädalat olnud ühes Pekingi haiglas, kuhu ta viidi pärast USA saatkonnast lahkumist. Chen otsis Ühendriikide välisesindusest varju pärast dramaatilist põgenemist koduarestist möödunud kuul.

Chen nõustus saatkonnast lahkuma, saades Hiinalt lubaduse, et temal ja ta perel lubatakse soodsamatel tingimustel riiki jääda. Ent ta muutis kiiresti meelt ja rääkis ajakirjanikele, et on oma turvalisuse pärast mures ja soovib minna USAsse.

Chen on üks tuntumaid Hiina dissidente. Ta on paljastanud Hiina ühe-lapse-poliitikaga kaasnevaid inimõigusrikkumisi, nagu sundsteriliseerimised ja –abordid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles